Hlavní obsah

Biatlonový exodus nekončí! S kariérou se loučí i Finka Ederová

Startovní pole v příštím ročníku Světového poháru v biatlonu ochudí absence hned několika velkých jmen. Po norských hvězdách Marte Olsbuové Röiselandové a Tiril Eckhoffové, německé šampionce Denise Herrmannové-Wickové a francouzské stálici Anais Chevalierové-Bouchetové ukončila v neděli po finále v Oslu sportovní kariéru také Mari Ederová. Pětatřicetiletá finská biatlonistka oznámila svoje rozhodnutí na instagramovém účtu.

Foto: Profimedia.cz

Finská biatlonistka Mari Ederová při MS v Oberhofu.

Článek

„Nastal čas, říci svému milovanému sportu sbohem. Medailí bych si asi přála získat víc, ale doma mě především učili k pracovitosti, zodpovědnosti a nutnosti pomáhat druhým. Mám pocit, že se mi v náročném prostředí vrcholového biatlonu podařilo tyto hodnoty naplnit," napsala Ederová v emociálním rozloučení na sociální síti.

Nejlepšího výsledku finská závodnice, která si v roce 2018 vzala bývalého rakouského biatlonistu Benjamina Edera, dosáhla ještě pod dívčím jménem Laukkanenová v sezoně 2016/2017 v Oslu, kde vyhrála v rámci SP závod ve sprintu i následné stíhačce. Na světovém šampionátu v roce 2017 v Hochfilzenu jí jen těsně unikly stupně vítězů poté, co ve vytrvalostním závodu doběhla čtvrtá.

Kariéru jí několikrát zbrzdily vleklé zdravotní potíže, o konci kariéry přemýšlela už v loňském roce. Nakonec se rozhodla pokračovat a v právě skončeném ročníku Světového poháru skončila se ziskem 305 bodů na 22. místě.

Reklama

Související témata: