Hlavní obsah

Celému Švédsku se omlouvám. Ruský biatlonista zhatil medailové naděje Seveřanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdý střet poznamenal závod smíšených štafet dvojic na biatlonovém mistrovství Evropy v šumavském Arberu. Triumf v závěrečný den šampionátu slavili Rusové, ale člen vítězné štafety Anton Babikov na trati složil k zemi do té doby vedoucího Švéda Gabriela Stegmayra a dost možná tím zhatil medailové ambice Seveřanů.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ruský biatlonista Anton Babikov.

Článek

V hodně drsných podmínkách na tratích pod nejvyšší horou Šumavy, kde vanul ostrý vítr, se na střelnici hodně chybovalo a ani medailisté se nevyvarovali trestným kolům.

Po střelbě ve stoje na svém prvním úseku vyjížděl z trestného kola i zmíněný Švéd Stegmayr, který už se blížil k předávce své kolegyni Elisabeth Högbergové.

Když v tom se přiřítil ze strany Rus Babikov, jenž na trestné kolo teprve zajížděl. Ale přitom smetl k zemi Stegmayra. (video uvnitř odkazu)

„To on (Babikov) musí dát přednost Stegmayrovi, jenž vyjíždí z trestného kola, protože Rus tam teprve zajíždí," zlobila se expertka švédské televize SVT Helena Ekholmová.

Na první pohled se Švédům nepřihodilo nic hrozného, protože i tak předali jako první. Jenže viditelně rozčilený Stegmayr se poté zhoršil ve střelbě a Skandinávci se postupně propadli až na konečnou šestou příčku.

„Při tom incidentu jsem upadl na zbraň. Nejsem si jistý, ale mohlo to (zhoršená střelba) být tím," vysvětloval pro SVT.

„Byl to samozřejmě on (Babikov), kdo měl brzdit. Měl jsem za to, že já nemusím zpomalovat. Jenže on nebrzdil a sundal mě jako při hokeji," čertil se Švéd.

Babikov, jenž triumfoval po boku Jevgenije Burtasovové, svoji vinu nakonec sportovně přiznal.

„Chci se omluvit celému Švédsku. Už jsem se omluvil i Gabrielovi. Byla to moje chyba," kál se Babikov.

Reklama

Související témata: