Hlavní obsah

Češi v mix štafetě neuspěli. Od startu do cíle vládla norská All Stars sestava

Nové město na Moravě
Aktualizováno

Česká smíšená štafeta skončila na jedenáctém místě v závodu na 4x6km v Novém Městě na Moravě. Suverénním způsobem, od startu do cíle, vládlo norské kvarteto. Mistři světa z Pokljuky opanovali předpodslední novoměstský závod s obrovským náskokem a potvrdili tak papírové předpoklady. Druhá byla štafeta Itálie, na třetím místě finišovalo Švédsko.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Mikuláš Karlík (34) při stíhačce v Novém Městě na Moravě.

Článek

Norsko získalo hned na prvním úseku půl minuty náskok díky excelentnímu běhu Eckhoffové, která navíc nepotřebovala ani jeden náhradní náboj. Bez dobíjení odstřílelo úvodní dvě položky i Rusko, za ním pak figurovaly štafety Itálie, Rakouska a Francie.

Česko předávalo až šestnácté, protože Jessica Jislová byla oproti špičce přece jen pomalejší na lyžích a hlavně ji při každé zastávce na střelnici zdržela náprava dvou omylů. Dobíjení sice zvládla, ale její ztráta na třetí místo činila padesát vteřin. „Nějak jsem ztratila tu svou štafetovou pohodu, nepříjemné bylo, jak se na střelnici zvedl vítr," líčila.

Česká jednička štafetu vytáhla na sedmé místo

Markéta Davidová se snažila manko reprezentačního kvarteta stahovat výtečným během, jenže při střelbě vleže musela dvakrát dobíjet. „Mrzí mě chyby na té položce," říkala česká biatlonistka, která pak ale extrémně dřela na trati a vytáhla štafetu na sedmé místo. „Po sobotní večerní stíhačce jet takhle brzy dopoledne, to byl fakt očistec," doplnila Davidová,  předávající sedmá, těsně před Ruskem, které muselo po položce vstoje na trestné kolo.

Jasné norské vedení ještě upevnila Röiselandová, na tandem pronásledovatů ve složení Francie, Itálie, měla po stojce k dobru už 44 sekund. Sourozenci Tarjei a Johannes Boe neměli problém dovézt štafetu do cíle vítězně. Francouze ze stupňů vítězů srazilo trestné kolo, na které musel Desthieux. Za druhou Itálii tak dojelo díky výkonům své mužské poloviny Švédsko.

Češi nakonec reálnou šanci na elitní šestku promarnili. Mikuláš Karlík si i přes úpravu mířidel vleže neporadil s proměnlivým větrem. Musel na jedno trestné kolo a na koberci navíc proležel spoustu času. ‚Je mi to líto, co jsem tam provedl. Snažil jsem se pak o to víc vyždímat na lyžích," vykládal. Dobíjel pak dvakrát i na stojce, ale třetím nejlepším běžeckým časem úseku udržel alespoň českou štafetu v elitní desítce.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati druhého úseku smíšené štafety při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

Michal Krčmář to však nedokázal, i s ohledem na pět dobíjených ran. „Střelecky se mi to opravdu nepovedlo, ale vzhledem k loučení Ondry Moravce nejsem vůbec schopen se už od sobotního odpoledne zkoncentrovat, je to pro mě osobně děsně emotivní. Ty prázdné tribuny jsou obecně na nic," mínil český finišman. „Bylo tam příliš mnoho dobíjení, pokud chceme jezdit vpředu musíme mít chladnější hlavu na střelnici. Zejména s Karlosem si ale vítr dost pohrál," hodnotil trenér Ondřej Rybář.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český biatlonista Mikuláš Karlík (14) na třetím úseku smíšené štafety při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

Krčmář v cílové rovince zvedl nad hlavu vlajku, na které byla podobizna končícího Ondřeje Moravce s nápisem: děkujeme. Šestatřicetiletý reprezentant napíše definitivní tečku za účinkováním na vrcholné biatlonové scéně v odpoledním závodě smíšených dvojic v páru s Lucií Charvátovou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě - smíšená štafeta
1. Norsko (Eckhoffová, Röiselandová, T. Boe, J. Boe) 1:01:24,1 (0+4)
2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) +1:08,7 (0+10)
3. Švédsko (E. Öbergová, Magnussonová, Nelin, Ponsiluoma) +1:22,7 (0+10)
4. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, Desthieux, Fillon Maillet) +1:42,3 (1+9)
5. Ukrajina (Blašková, Džimová, Pryma, Pidručnyj) +2:16,5 (1+10)
6. USA (Eganová, Reidová, Brown, Nordgren) +2:26,4 (0+7)
7. Rusko (Kajševová, Kazakevičová, Loginov, Latypov) +3:04,1 (3+9)
8. Rakousko (Zdoucová, Schwaigerová, Leitner, Komatz) +3:17,9 (0+10)
-------------
11. Česko (Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář) +4:10,3 (1+17)
Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě
10:25 Smíšená štafeta na 4x6 km

Reklama