Hlavní obsah

Čeští biatlonisté ve štafetě propadli, triumf slaví i bez hvězdných bratrů Norové

Hochfilzen
Aktualizováno

Totálně nepovedenou štafetu předvedli čeští biatlonisté při Světovém poháru v rakouském Hochfilzenu. Z reprezentačního kvarteta pouze Ondřej Moravec nemusel na trestné kolo, kterých bylo celkem pět a v cíli to vyšlo až na 18. místo. S náskokem téměř dvou minut zvítězili Norové, i když odpočívali sourozenci Boeovi. Kralovali v běhu, měli i jasně nejlepší střeleckou bilanci. Vedle nich nemuseli na trestné kolo už jen druzí Němci.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Český biatlonista Michal Šlesingr při stíhacím závodě v rakouském Hochfilzenu.

Článek

Závod výrazně poznamenaly poryvy větru na střelnici, které jako by brzy po startu odfoukly veškeré české naděje. Němec Lesser, Francouz Beatrix i Rus Cvetkov zvládli úvodní střelecké položky bez dobíjení a jejich štafety jely v čele, naopak Šlesingrovi nestačily ani tři náhradní náboje k vyčištění terče a musel na trestné kolo. Z něj se vrátil až na 22. pozici. Stojka prvního úseku při nesmírně silných poryvech větru pak ale úplně převrátila pořadí.

Do čela se dostalo Norsko, neboť 43letý Björndalen zvládl střelbu v náročných podmínkách bez dobíjení. Tempo s ním udržela senzačně Belgie, za níž jel německý rodák Roesch. Němci klesli na třetí příčku, ještě hůř na tom byla Francie, která musela na dvě trestná kola a Rusko dokonce tři.

Michal Šlesingr měl stejnou bilanci jako při ležce, což pro něj při předávce znamenalo osmnácté místo se ztrátou více než dvě minuty. „Potřeboval jsem mít asi trochu víc štěstí na střelnici. Bylo děsně těžké reagovat na vítr, ale nemohu se vymlouvat, byli tam kluci, kteří to zvládli lépe," litoval štafetu rozbíhající Šlesingr v České televizi.

Vítr na střelnici silně foukal proti biatlonistům, což zhoršovalo i viditelnost. Moravec ale na druhém úseku zvládl ležku s jedním dobitím, čímž vytáhl české kvarteto na 15. příčku. Na špici závodu se drželi Norové a s odstupem půl minuty Německo, Švýcarsko a překvapivě stále i Belgie, za níž odstřílel obě položky naprosto famózně Claude. Pouze jedno dobíjení stačilo Moravcovi i na stojce, takže reprezentační štafetu znovu posunul na 11. místo.

Po třetím úseku vedli dál Norové s téměř minutovým náskokem před Němci a Francouzi. Přední pozice ale opouštěli Švýcaři i Belgičané, kteří při stojce vyhořeli střelecky. Václavík musel při obou položkách využít všechny tři náhradní náboje, bohužel při stojce mu ani tohle nestačilo a bylo z toho další trestné kolo pro Česko. Nejmladší z reprezentantů ale hodně doháněl výborným během, takže předával na 12. místě.

O prvenství Norska pak už nebylo pochyb, finišman Birkeland jeho převahu jen zvýraznil. Krčmář se trápil na střelnici, po závěrečné střelbě dokonce musel na dvě trestná kola a tím dovršil zmar české štafety.

Češi dojeli poslední z těch, kdo vůbec dokončil.„Nepovedlo se nám to, takový už někdy je biatlon. Za mě škoda, že jsem jel vlastně celý úsek sám. Střelnice byla nesmírně těžká, když přišel hrozný poryv větru, tak jsem vleže rány trochu odkládal. Stojku jsem pak trochu risknul, no ale celkově si myslím, že ode mně to nebylo špatný, ani běh, ani ta střelba," hodnotil v ČT nejlepší z českého kvarteta Ondřej Moravec.

„Na střelnici to bylo v našem podání jedním slovem hrůza. V těžkých podmínkách, kdy přicházely silné poryvy větru, to kromě Moravce kluci absolutně nezvládli. S dvaceti dobíjeními a pěti trestných koly se nedá myslet na umístění někde vpředu, měli jsme tam spoustu předržených ran. Závodění kluků zatím chybí lehkost," litoval pro Českou televizi trenér Michael Málek.

Světový pohár biatlonistů - štafeta mužů na 4x7,5 km v Hochfilzenu
1. Norsko (Björndalen, L´Abee-Lund, Bjöntegaard, Birkeland) 1:21:21,8 (0+9)
2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) +1:54,9 (0+17)
3. Francie (Beatrix, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) +2:34,0 (3+13)
4. Švédsko (Femling, Nelin, Samuelsson, Lindström) +2:54,8 (3+12)
5. Itálie (Bormolini, Hofer, Windisch, Chenal) +3:19,1 (2+12)
6. Ukrajina (Prima, Semjonov, Semakov, Pidhručnyj) +3:24,0 (1+12)
...
18. Česko (Šlesingr, Moravec, Václavík, Krčmář) +6:45,9 (5+20)

.

Světový pohár v biatlonu v Hochfilzenu
11:30 Štafeta mužů na 4 x 7,5 km

Reklama

Související témata: