Hlavní obsah

Davidová si odstřelila masák vleže, nakonec zvládla alespoň český souboj o sedmnácté místo

Aktualizováno

Naděje Markéty Davidové na úspěch v nedělním odpoledním závodě Světového poháru na 12,5 km s hromadným startem v německém Ruhpoldingu zhasla hned při úvodní střelbě vleže, kdy musela česká biatlonistka na tři trestná kola a ztratila kontakt se špičkou. Nakonec svedla úspěšně alespoň souboj o konečné 17. místo s krajankou Jessikou Jislovou. Prvenství slavila vedoucí žena celkové klasifikace Julia Simonová z Francie.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová při SP v Ruhpoldingu.

Článek

Závod určený pro třicet nejlepších žen v pohárové klasifikaci vynechaly z favoritek Švédka E. Öbergová, Němka Herrmannová-Wicková i Norka Röiselandová. České eso nezačalo vůbec dobře. Davidová hned na úvodní ležce nezasáhla tři terče a musela si přidat dokonce 450 metrů navíc, takže se propadla na předposlední pozici se ztrátou přesahující minutu.

Jislová udělala hned na první položce jednu chybu, čímž ji patřilo 23. místo. Další tři pobyty na střelnici zvládla ale čistě, což pro ni i přes slabší běh znamenalo posun pořadím. „Střelba byla celkem fajn, i když se dost točil vítr. Na lyžích jsem se necítila úplně špatně, ale časy mluví přece jen jinak jinak," tvrdila.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Francouzka Julia Simonová slaví první místo v hromadném startu v německém Ruhpoldingu.

Davidová si pak ještě jedné trestné kolo dopřála, ale stojky měla rychlé a bezchybné, takže v závěru spolu obě české biatlonistky svedly boj o sedmnáctou příčku. Nakonec připadla Davidové. „Raději bych se viděla na trochu lepším místě. Střelba vleže mě poslední dobou dost trápí a hledám řešení, jak ji zlepšit. Tři kola na úvod byla dost zlá, tam jsem bohužel nezareagovala správně na vítr," přiblížila v České televizi.

Úvodní zastávku na střelnici zvládlo čistě pouze sedm biatlonistek, z nichž Hauserovou pak ale přibrzdil pád. Záhy už nezůstal nikdo bez návštěvy trestného kola. Vedení patřilo se žlutým číslem pro vedoucí ženu SP startující Simonové, které dýchala na záda Italka Vittozziová.

Po poslední střelbě se k tomuto tandemu přidala ještě další Francouzka Chevalierová-Bouchetová a tři uchazečky o stupně vítězů jely kilometr před cílem spolu v jedné vteřině. Do závěru měla za deště nejvíc sil Simonová.

Světový pohár biatlonistek v Ruhpoldingu - 12,5 km žen s hromadným startem
1. Simonová (Francie) 32:52,0 (3)
2. Vittozziová (Itálie) +2,6 (1)
3. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +6,7 (1)
4. Perssonová (Švédsko) +30,7 (2)
5. Voigtová (Německo) +41,5 (2)
6. H. Öbergová (Švédsko) +42,4 (3)
7. Hauserová (Rakousko) +44,6 (2)
8. Magnussonová (Švédsko) +1:08,3 (2)
----
17. DAVIDOVÁ (ČR) +1:34,6 (4)
18. JISLOVÁ (ČR) +1:39,5 (1)
Stav Světového poháru
1. Simonová (Francie) 756
2. E. Öbergová (Švédsko) 615
3. Vittoziová (Itálie) 538
4. Wiererová (Itálie) 477
5. Tandrevoldová (Norsko) 474
6. Herrmanová-Wicková (Německo) 458
7. Perssonová (Švédsko) 454
8. Hauserová (Rakousko) 447
9. DAVIDOVÁ (ČR) 430
---------
28. JISLOVÁ (ČR) 134
48. VOBORNÍKOVÁ (ČR) 50
73. VÁCLAVÍKOVÁ (ČR) 2
74. CHARVÁTOVÁ (ČR) 1

Reklama