Hlavní obsah

Davidové pět ran mimo terč vzalo naději, nejlepší Češkou byla třináctá Vítková

Östersund
Aktualizováno

Předvedla pátý běžecký čas, jenže na střelnici udělala pět chyb, a to byl zásek, který nemohla biatlonistka Markéta Davidová na mistrovství světa v závodě na 15 km na lyžích smazat. Obsadila ve švédském Östersundu až 43. místo a byla hodně smutná. Z reprezentačního kvarteta dopadla nejlépe Veronika Vítková, která připsala na střelnici jen jedinou minutu, ale na ještě lepší než třináctou příčku by potřebovala svižnější běh.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Markétě Davidové se ve vytrvalostním závodu na střelnici nevedlo.

Článek

Davidová vyrazila na trať poprvé v kariéře s červeným číslem vedoucí ženy disciplíny Světového poháru. A věděla, že když svou pozici uhájí, stane se už majitelkou malého křišťálového glóbu. První střelbu vleže zvládla skvěle, při následující stojce ale při silnějším poryvu větru minula první i poslední ranou terč. K času se jí tak automaticky připočetly dvě trestné minuty.

Tím začal výsledkový propad 22leté české reprezentantky, byť běžecky zase patřila mezi elitu. Další chyby přišly na třetí i čtvrté položce a tím mohla zapomenout nejen na triumf ve Světovém poháru, ale i na dobré umístění na mistrovství světa. „Moc nevím, co k tomu říct. Prostě se mi to na střelnici nepovedlo, asi jsem tam dělala něco špatně. Nakonec i taková zkušenost je pro mě cenná," uvedla pro Českou televizi Davidová.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Markéta Davidová na trati vytrvalostního závodu na MS ve Švédsku.

„Bohužel na stojkách se nechytla, měla tam rány hodně daleko od terče. Možná to bylo i tím, že se jí klepaly nohy," doplnil asistent trenéra Jiří Holubec.

Brzy bylo jasné, že Davidová nevyužije šanci na zisk malého křišťálového glóbu. „Jak jsem říkala už předem, tohle nebyl můj hlavní plán," řekla závodnice, kterou utrápila střelba. „Měla pokyny, jak reagovat na vítr, ale ty chyby jí vzaly sebedůvěru," připustil sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Hned při první zastávce na střelnici zapsala jednu chybu její krajanka Vítková, které v tom okamžiku foukalo hodně zleva. „Po korekci mířidel jí pomohly dvě kalibrové rány a pak si počínala už hodně pečlivě," ocenil Holubec. Další položky ale zvládla čistě a v dobrém rytmu, což ji posunulo i přes průměrný běh až na 13. místo v cíli.

Nejstarší z českých biatlonistek si tím vedle Davidové zajistila účast v nedělním závodě s hromadným startem. „Škoda té jediné rány mimo, ale další položky jsem si pohlídala a beru to pozitivně, že výkony jdou nahoru a snad to tady ještě prodám," prohlásila Vítková.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Švédská biatlonistka Hanna Öbergová během individuálního závodu na MS.

Eva Puskarčíková odstřílela bez omylu jen první položku. Pak už při každé zastávce na střelnici zapsala jednu minutu navíc, ale běžela z reprezentačního kvarteta nejpomaleji a v cíli měla jen pět vteřin k dobru na Davidovou, která chybovala pětkrát.

„Pro mě to byl ukrutný boj na trati, ještě že mě podržely lyže, jinak bych to asi ani nedala," mínila Puskarčíková.

Od začátku zářila Slovenka Fialková, která přitom úplně pokazila páteční sprint a po 48. místě ani nenastoupila do stíhačky. Na úterý se ale vyspala úžasně, minula terč až poslední dvacátou ranou a stupňovala i tempo na lyžích. Naopak její krajanka, zlatá ze sprintu, Kuzminová si odstřelila všechny naděje čtyřmi chybami hned na první položce.

Čistou střelbou se vedle Fialkové, která se tím hlásila do pohárového boje o zmíněný malý globus, pyšnily před závěrečnou stojkou ještě domácí Öbergová a Italka Vittozziová a na rozdíl od Slovenky, která obsadila konečné 5. místo, dokázaly poslat i pět zbývajících ran do terče.

Zlato připadlo Švédce, která ovládla nejdelší ženský závod i na loňských ZOH v Pchjongčchangu. Vittozziová vedle stříbra brala i několikrát zmíněný malý křišťálový globus. Bronz urvala rozdílem sedmi vteřin Francouzka Braisazová a přerušila tak unikátní sérii Němky Dahlmeierové, která do úterního závodu získala 13 medailí z mistrovství světa v řadě.

Mistrovství světa biatlonistek v Östersundu – 15 km žen
1. Öbergová (Švéd. )43:10,4 (0)
2. Vittozziová (It.)+23,6 (0)
3. Braisazová (Fr.)+32,5 (1)
4. Dahlmeierová (Něm.)+39,5 (1)
5. P. Fialková (SR)+45,5 (1)
6. Brorssonová (Švéd.)+49,9 (1)
7. Hauserová (Rak.)+53,7 (0)
8. Wiererová (It.)+1:06,7 (2)
-----
13. Vítková (ČR)+2:30,5 (1)
42. Puskarčíková (ČR)+4:53,4 (3)
43. Davidová (ČR)+4:58,2 (5)
55. Jislová (ČR)+5:39,3 (4)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.