Hlavní obsah

Davidové těsně unikla první desítka

Aktualizováno

Nejlepší závod s hromadným startem v letošním seriálu Světového poháru biatlonistek odjela Markéta Davidová ve švédském Östersundu, kde projela cílem jako jedenáctá a upevnila si sedmou příčku v celkové klasifikaci. Česká reprezentantka mohla útočit i na stupně vítězů, ale při třetí střelecké položce musela na dvě trestná kola a nakonec ji pouhé tři desetiny sekundy dělily od první desítky. Zvítězila Italka Dorothea Wiererová, když všech dvacet ran poslala do terče.

Foto: Jaroslav Svoboda / Český biatlon

Markéta Davidová ve finiši v masáku v Östersundu.

Článek

První položku odstřílelo bez chyby šestnáct biatlonistek, mezi nimi i jediná česká zástupkyně Davidová. Vedla Francouzka Simonová před Italkou Wiererovou, jejíž krajanku Vittozziovou naopak dvě trestná kola srazila na úplný chvost třicetičlenného startovního pole. V cíli byla až osmnáctá.

Na trati se pak utrhla šestičlenná čelní skupinka, v níž Davidová zůstala i po druhé čisté ležce. Při ní čtyřmi chybami pohřbila své naděje Němka Herrmannová-Wicková. Ke třetí zastávce na střelnici dorazila česká reprezentantka pátá, jenže na rozdíl od soupeřek dvakrát chybovala a po 300 metrech na trestném kole se vrátila až patnáctá se ztrátou více než minutu.

S nulou vpředu pokračovaly Simonová, s ní krajanka Jeanmonnotová a Wiererová. Závěrečná stojka tak mezi nimi rozhodla o obsazení pódia. Chybovala při ní jen vedoucí žena SP, která po objetí trestného kola opouštěla střelnici třetí se ztrátou dvanácti vteřin na vedoucí tandem.

Nakonec oběma Francouzkám vypálila rybník 32letá Wiererová, která tak slavila šestnáctý pohárový triumf v kariéře. Davidová se díky čisté poslední položce ještě dostala do boje o první desítku, nakonec ji v napínavém finiši rozdílem tří desetin unikla.

„Jediná položka zase byla špatná. S ležkami problém nebyl, ani u té třetí střelba to nebyly rány do háje, ale na trestná kola jsem prostě musela. Určitě nejsem jediná, kdo už toho má plné zuby, ale bojovala jsem až do cíle a škoda toho finiše, do desítky to byl vážně jen kousek," říkala Davidová.

Světový pohár biatlonistek - 12,5 km s hromadným startem v Östersundu:
1. Wiererová (Itálie) 31:58,5 (0)
2. Jeanmonnotová (Francie) +6,3 (0)
3. Simonová (Francie) +11,1 (1)
4. Röiselandová (Norsko) +40,1 (1)
5. Colombová (Francie) +40,1 (2)
6. H. Öbergová (Švédsko) +47,5 (2)
7. Voigtová (Německo) +48,4 (0)
8. Lunderová (Kanada) +1:02,5 (1)
----
11. Davidová (ČR) +1:14,6 (2)
Stav Světového poháru (po 18 závodech)
1. Simonová (Francie) 1003
2. Wiererová (Itálie) 859
3. Vittozziová (Itálie) 818
4. E. Öbergová (Švédsko) 764
5. Herrmannová-Wicková (Německo) 744
6. Tandrevoldová (Norsko) 695
7. Davidová (ČR) 612
8. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 578
----
37. Jislová (ČR) 134
55. Voborníková (ČR) 57
72. Charvátová (ČR) 16
81. Václavíková (ČR) 2

Reklama