Hlavní obsah

Drsný rozjezd pro biatlonový svět: napětí, mráz, nejdelší stoupání. Chybí Koukalová i její rivalka

Östersund

Dnes už každý jede za sebe. Biatlonový Světový pohár po štafetovém víkendovém prologu pokračuje v Östersundu klasikou - vytrvalostními závody. Do nejstaršího klání, které se na MS vyskytuje už od roku 1958, nastoupí i české sestavy. Dnes ženská (17:15, ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz)), a to stále bez Gabriely Koukalové. Zítra mužská.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová v Östersundu závodit nebude.

Článek

České barvy budou hájit Veronika Vítková, jež vyběhne s dvojkou a bude chtít napravit bídnou střelbu při nevydařené nedělní smíšené štafetě, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Lea Johanidesová a Jessica Jislová.

Vedle zdravotně indisponované Koukalové chybí i obhájkyně křišťálového glóbu Laura Dahlmeierová z Německa.

Švédský Östersund, víceméně tradiční rozjezdová destinace, nabízí i specifické nástrahy. „Stoupání na tříkilometrovém ženském i čtyřkilometrovém mužském okruhu jsou nejdelší v celém Světovém poháru," upozorňuje trenér českých mužů Michael Málek pro biatlon.cz. Pořádná stoupací porce!

A k tomu pravá zima. „Teplota má klesnout k deseti stupňům pod nulou, k tomu je nutné připočítat vysokou vlhkost vzduchu a nepříjemný severozápadní vítr," přibližuje podmínky trenér žen Zdeněk Vítek.

Pro připomenutí. Ženy čeká celkem patnáct kilometrů, muže dvacet. Za netrefenou ránu dostává závodník krutou přirážku v podobě jedné minuty, zatímco v ostatních závodech mají penalizaci v podobě trestného kola, tedy maximálně půl minuty.

„Každá chyba, každý netrefený terč, znamená velkou nakládačku a rapidní propad," upozorňuje Vítek

Výhoda? Snad jediná. „Sportovec není pod takovým tlakem odstřílet položku rychle jako ve sprintu nebo kontaktních disciplínách, ale to současně znamená, že střílí jinak, než je zvyklý z tréninku," zdůrazňuje Vítek před prvním individuálním skutečně ostrým testem sezóny. Jak na tom kdo je? Otázka nabývá na aktuálnosti.

„To napětí lze cítit. Nejen v našem týmu, ale v celém startovním poli," říká Vítek. „Každý bude chtít být vpředu. Ukázat se. To je jasné. Proto sportovci vystavují sami sebe pod mnohem větší tlak než v mnoha dalších běžných závodech Světového poháru," uzavírá Málek.

Česká sestava pro dnešní vytrvalostní závod žen na 15 km v Östersundu:
2 – Veronika Vítková
12 – Eva Puskarčíková
46 – Lucie Charvátová
74 – Lea Johanidesová
98 – Jessica Jislová
Favoritky:
13 – Marie Dorinová Habertová (Fr.)
15 – Vanessa Hinzová (Něm.)
22 – Dorothea Wiererová (It.)
23 – Darja Domračevová (Běl.)
24 – Maren Hammerschmidtová (Něm.)
30 – Kaisa Mäkäräinenová (Fin.)
39 – Olena Pidrušná (Ukr.)
51 – Alexia Runggaldierová (It.)
Kromě Gabriely Koukalové chybí i Němka Laura Dahlmeierová, obhájkyně trofeje.
Čtvrtek, 17:15 – muži vytrvalostní závod 20 km
Česká sestava:
Michal Krčmář
Tomáš Krupčík
Ondřej Moravec
Jaroslav Soukup
Michal Šlesingr

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.