Hlavní obsah

Fourcade odmítl být s Rusy na stupních vítězů! Během závodu i jednoho atakoval

Napětí na biatlonovém mistrovství světa v Rakousku by se dalo krájet. Hvězdný Francouz Martin Fourcade, jemuž se nelíbí, jak pasivně se Mezinárodní biatlonová unie (IBU) staví k problematice ruského dopingového skandálu, dokonce během medailového ceremoniálu po závodě smíšených štafet demonstrativně opustil stupně vítězů, když na ně přišli bronzoví Rusové. Navíc během předávky došlo mezí ním a Loginovem ke kontaktu, při kterém se Rus skácel k zemi.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Francouzský biatlonista Martin Fourcade porazil ve finiši závodu smíšených štafet Rusa Šipulina, z čehož měl velkou radost.

Článek

Francouz, který hodně aktivně vystupuje proti dopingu, porazil v souboji o stříbro v cílové rovince ke své velké radosti Rusa Antona Šipulina. Při vyhlášení výsledků mu odmítli členové ruské štafety podat ruku a Fourcade znechuceně odešel z pódia. Teprve po domluvě od člena francouzského realizačního týmu se na stříbrný stupínek vrátil. Z výrazu obličeje lídra Světového poháru bylo patrné, že ceremoniál právě kvůli Rusům v podstatě bojkotuje. Fourcade tímto svým gestem vyvolal různé reakce.

Ještě během závodu, když vyrážel na trať jako francouzský finišman, došlo ke kontaktu mezi ním a dobíhajícím Rusem Loginovem, jenž byl zasažen holí soupeře. „Nebyl tam záměr," tvrdil Fourcade v televizním rozhovoru. Bylo ale zřejmé, že počínáním na trati chtěl tak trochu dát najevo, že by právě Loginov neměl na MS startovat.

Rus má velmi kontroverzní pověst. Teprve nedávno mu totiž vypršel dvouletý trest za doping, ale podle všeho se připravoval celou dobu v ústraní bez možnosti testování na užití zakázaných látek. Najednou se letos stal trojnásobným mistrem Evropy a teď má cenný kov i ze světového šampionátu.

Protestující Fourcade získal už svou 21. medaili z mistrovství světa, čímž vyrovnal bilanci Nora Emila Hegleho Svendsena na druhém místě historického pořadí. Více cenných kovů už má jen legenda Ole Einar Björndalen (44).

Souhlasíte s gestem, které předvedl Martin Fourcade při vyhlášení?
Ano
71,1 %
Ne
28,9 %
Celkem hlasovalo 148468 čtenářů.

Reklama

Související témata: