Hlavní obsah

Koukalová pomohla biatlonu na výsluní. Úspěchy zůstanou v člověku nadosmrti

Skončila, není pochyb, sama to řekla. Biatlonistka, dnes už bývalá, Gabriela Koukalová v úterý ráno poslala do světa zprávu, že už nikdy nebude součástí české reprezentace. Už žádné medaile, vavříny. „Dopřála fanouškům spoustu radostných chvilek. Pomohla našemu sportu vyrůst a myslím, že i ona může vzpomínat na biatlon v dobrém, protože kolem sebe měla lidi, kteří ji ty úspěchy přáli a radovali se z nich spolu s ní. I já sám si ty momenty rád připomínám,“ řekl pro biatlon.cz Ondřej Rybář, bývalý reprezentační šéf trenér.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová. Dnes už jen vzpomínka na závody.

Článek

Devětadvacetiletá Koukalová zažila úspěšnou kariéru. Vyhrála Světový pohár v sezoně 2015/16, získala dvě stříbrné olympijské medaile a je dvojnásobnou mistryní světa. V roce 2017 ji přibrzdily problémy s lýtky, vynechala olympiádu v Pchjongčchangu v roce 2018, od té doby se do stopy a na střelnici nevrátila.

"Dnešní krok pro mě není jednoduchý, ale já jsem se rozhodla svoji sportovní kariéru definitivně ukončit. Jsem přesvědčená o tom, že je načase vydat se na další životní etapu, na kterou já už se hrozně těším," zdůvodnila Koukalová své rozhodnutí.

Gabriela Koukalová o ukončení sportovní kariéry

SportClient

„Především bych chtěl Gábině moc poděkovat za obrovský kus práce, kterou odvedla pro český biatlon. Do značné míry je její zásluhou, kam až se náš sport vyšplhal. Vždycky bude mít u českého biatlonu, a i u mě osobně dveře otevřené. Přeji Gábině, aby se jí vyplnila všechna její přání, a hlavně ať je zdravá. Věřím, že všem zůstanou v paměti hezké vzpomínky," reagoval Jiří Hamza, prezident Českého svazu biatlonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Rybář (vpředu) a Jiří Hamza

Koukalovou čeká život po biatlonu. Nebude polykat stovky kilometrů na lyžích, ladit fyzičku, nevystřílí tisíce nábojů na střelnici. Otočí list a přijdou další životní kapitoly. Po dlouhém rozhodování, po vydání knihy, která vzbudila emoce.

Koukalová všem poděkovala a popřála fanouškům spokojený život. Ten chce sama také žít. Nyní ho bude zažívat bez stopek. "Uvědomila jsem si, kde jsou ty skutečné hodnoty, které mají pro můj život smysl a které ne."

„ Vždycky je příjemné, když se sportovec může ohlédnout za svou kariérou a vidí úspěchy. A u Gábiny jich je celá řada. Je krásné, když můžete jako trenér se sportovcem prožívat jeho úspěchy. Zůstane to v člověku nadosmrti. Gábině bych chtěl popřát hodně zdraví a aby se jí v osobním životě dařilo tak dobře jako v tom sportovním," dodal Rybář.

Je podle vás rozhodnutí Gabriely Koukalové správné?
Ano
80,9 %
Ne
7,2 %
Nedokážu posoudit
11,9 %
Celkem hlasovalo 7161 čtenářů.

Reklama

Související témata: