Hlavní obsah

Krčmář si polepšil o dvanáct míst, stíhačku ovládli Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Měl sedmý nejlepší běžecký čas a dosáhl zlepšení o dvanáct míst. Michal Krčmář se snažil ve stíhačce Světového poháru biatlonistů v rakouském Hochfilzenu co nejvíc napravit pokažený páteční sprint. Přes tři chyby při položkách vstoje se mu to alespoň trochu podařilo a za 27. místo v cíli získal solidní porci bodů. Závod byl ve francouzské režii, reprezentanti této země původně obsadili kompletní stupně vítězů. První byl Quentin Fillon Maillet, druhý Emilien Jacquelin, ale po přezkoumání fotofiniše jury posunula při stejném čase na třetí místo Švéda Sebastiana Samuelssona místo Simona Desthieuxe.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Český biatlonista Michal Krčmář na trati SP v Östersundu.

Článek

Krčmář startoval až z 39. místa, ale obě střelecké zastávky vleže zvládl čistě i rychle, k tomu opravdu výborně běžel a ke třetí střelecké zastávce už přijížděl osmnáctý. Za houstnoucího sněžení se však dopustil dvou chyb, což znamenalo nutnost odkroužit 300 metrů a z trestného kola se vrátil na třicáté pozici.

Na trati se Krčmář cítil opravdu dobře, opět se přibližoval elitní dvacítce, ale po závěrečné položce mu zůstal jeden terč nesestřelený. „Mohl to být ještě daleko větší posun. Na lyžích jsem sjížděl hodně lidí, jenže jsem musel na tři kola. Neumím se vstoje ke střelbě nějak pořádně srovnat," říkal pro Českou televizi, když projel cílem jako sedmadvacátý.

Nejlepší z pátečního sprintu Kühn se dlouho držel v čele díky precizní střelbě, za ním se postupně sešikovalo trio francouzských pronásledovatelů. Vítězný Fillon Maillet závěrečnou stojku odstřílel čistě a když Němec třikrát chyboval, posunul se na druhou příčku Jacquelin.

Boj o třetí místo svedla nesmírně silná trojice, z nichž měl nejvíc sil ve finiši Samuelsson, přestože měl v nohách dvě trestná kola. Až s číslem 24 startující Desthieux ve stejném čase doplatil až na fotofiniš, T. Boe za nimi zaostal jen o půl sekundy.

Švéd se díky bodům za bronzovou příčku vrátil do pozice lídra SP. Ve žlutém jedoucí Nor Christiansen skončil až devatenáctý, nešťastník Kühn o čtyři příčky před ním. Skokanem závodu se stal v cíli desátý Rus Tomšin, jenž se zlepšil o 37 míst. Za zmínku ale stojí posun rovněž čistě střílejícího Leitnera z 32, pozice na startu až na sedmou.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod mužů na 12,5 km v Hochfilzenu
1. Fillon Maillet (Francie) 33:52,0 (1)
2. Jacquelin (Francie) +32,1 (1)
3. Samuelsson (Švédsko) +38,2 (2)
4. Desthieux (Francie) +38,2 (1)
5. T. Boe (Norsko) +38,7 (1)
6. Smolskij (Bělorusko) +41,8 (2)
7. Leitner (Rakousko) +46,3 (0)
8. Seppälä (Finsko) +47,5 (1)
------
27. Krčmář (ČR) +1:40,3 (3)
Stav Světového poháru (po 6 z 22 závodů)
1. Samuelsson (Švédsko) 250
2. Jacquelin (Francie) 243
3. Christiansen (Norsko) 225
4. Fillon Maillet (Francie) 212
5. T. Boe (Norsko) 210
6. Latypov (Rusko) 199
7. J. Boe (Norsko) 189
8. Desthieux (Francie) 180
----
21. Krčmář (ČR) 105
55. Štvrtecký (ČR) 14

Reklama

Související témata: