Hlavní obsah

Krčmář vytáhl štafetu na deváté místo. Norové zopakovali prvenství

Michal Krčmář na posledním úseku štafetového závodu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu razantně vylepšil české umístění, nakonec rozdílem pouhé desetiny prohrál souboj o osmou příčku se Slovinci. Komplikace reprezentanty potkaly už hned na začátku, kdy Adam Václavík musel na trestné kolo a znamenalo to vyškrábat se z dvacátého místo až na deváté v cíli. Na stupních vítězů se přesně zopakovalo pořadí z Östersundu, prvenství obhájili Norové.

Foto: Český biatlon /Petr Slavík, ČTK

Český reprezentant Michal Krčmář.

Článek

Česko minule skončilo jedenácté a v neděli v poledne byl na první úsek trochu nečekaně nasazen Adam Václavík. Rozběhl ho dobře, ležku zvládl perfektně a v polovině svého úseku figuroval na druhé pozici, jenže při střelbě vstoje se rozklepal a ani tři rezervní náboje mu nestačily, aby vyčistil terč. „Přišel tam na mě dost silný třes, všechny rány bohužel byly těsně mimo," řekl Václavík, jenž se z trestného kola vrátil až dvacátý s minutovou ztrátou na vedoucí Němce.

Časový odstup na posledním kilometru Václavík nesnížil, ale umístění alespoň trochu ano a štafetu předával šestnáctý. „Konec hodně bolel. Mrzí mě, že jsem to klukům nepřivezl víc v kontaktu," litoval. Jakub Štvrtecký svou první položku střílel hodně pomalu, ale zvládl ji bez dobíjení. K Němcům se mezitím na špičku závodu dotáhli Švédové a Norové, vedoucí trio získalo už dvacet vteřin náskok na Francii.

Stojku zvládl druhý člen českého kvarteta jen s jedním náhradním nábojem, což znamenalo posun na 11. místo. „Se střelbou jsem spokojený, z lyží byl taky docela slušný pocit. Takhle bych si biatlon ve svém podání představoval," říkal Štvrtecký, jenž měl pátý běžecký čas.

Už starší z norských bratrů, Tarjei dostal na druhém úseku štafetu své země do čela, jeho sourozenec Johannes Thingnes Boe pak vybudoval náskok až k padesáti vteřinám. Třetí ze Švédů, debutant Stefansson ztratil dobíjením, na stříbrnou příčku vytáhl Francouze Jacquelin.

Mikuláš Karlík při zastávkách na střelnici potřeboval celkem pět rezervních nábojů a nepatřil mezi nejrychlejší na svém úseku ani v běhu, což přineslo pokles Česka na 14. místo. Finišman Michal Krčmář se okamžitě snažil nahánět štafety před sebou, na střelbu vleže už přijel dvanáctý a od elitní desítky ho dělila necelá půl minuta.

Položku zvládl čistě za 23 sekund a odjížděl na 11. pozici, jen osm sekund za Italy. Také střelbu vstoje měl Krčmář rychlou. Přes tři dobíjení, ji stihl za čtyřicet vteřin. Odjížděl devátý a být závod o pár stovek metrů delší, určitě by předstihl i Slovinsko. „Kdybych dal poslední střelbu lépe než na osm ran, mohlo z toho být pěkné sedmé místo v cíli," zamrzelo.

Norsko už přes Christiansenova dobíjení nemohlo o prvenství přijít, i když Fillon Maillet za ním skvěle finišoval. Vítězové zopakovali triumf z Östersundu, stejně jako před týdnem byli druzí Francouzi a třetí Rusové. Těsně pod stupni vítězů skončili znovu Němci, pátou a sedmou příčku si prohodili oproti předchozímu závodu Švédové a Ukrajinci, šestou obhájili Bělorusové.

Světový pohár biatlonistů - štafeta mužů na 4x7,5 km v Hochfilzenu
1. Norsko (Lägreid, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:14:34,8 (0+5)
2. Francie (Claude, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) +21,2 (0+8)
3. Rusko (Tomšin, Serochvostov, Loginov, Latypov) +47,3 (1+9)
4. Německo (Lesser, Kühn, Rees, Nawrath) + 1:00,4 (0+10)
5. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Stefansson, Samuelsson) +1:30,2 (0+7)
6. Bělorusko (Labastov, Lazovskij, Varabej, Smolskij) +2:09,5 (1+5)
7. Ukrajina (Pryma, Pidručnyj, Cymbal, Dudčenko) +2:32,5 (0+8)
8. Slovinsko (Dovžan, Fak, Bauer, Tršan) +2:37,6 (1+8)
9. Česko (Václavík, Štvrtecký, Karlík, Krčmář) +2:37,7 (1+12)

Reklama

Související témata: