Hlavní obsah

Moje blbost, zkazila jsem to celé štafetě, říká mladá biatlonistka. Hledání pokračuje

Ruhpolding

Premiéra se jí nevydařila. Markéta Davidová nabrala na svém druhém úseku pro štafetu českých biatlonistek téměř dvouminutovou ztrátu, kterou její kolegyně v pokračování Světového poháru v Ruhpoldingu nesjely. Boj o stupně se odehrával daleko před nimi. Gabriela Koukalová dovezla českou sestavu na šesté pozici. Pátrání po čtvrté do party pokračuje...

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Markéta Davidová při osudné střelce ve stoje.

Článek
Fotogalerie

Co se stalo dvacetileté debutantce? Od Evy Puskarčíkové přebírala čtvrté místo. Vleže jednou úspěšně dobila a byla devátá. Nepovedla se jí ale stojka, při níž dvakrát minula a i po třech náhradních nábojích zůstal jeden terč černý. Musela na trestné kolo. Manko rostlo.

"Nemyslím si, že to bylo tlakem, protože žádný nebyl," hledala slova po nepovedeném boji Davidová, která ve druhém štafetovém závodě sezóny nahradila Lucii Charvátovou, jíž nevyšel pro Češky kritický druhý úsek před Vánoci v Pokljuce. Tam z toho bylo nakonec čtvrté místo. Teď šesté, k tomu rozpaky debutantky a také skutečnost, že ke třem excelentním závodnicím, i nadále schází další.

„Prostě to byly moje chyby, moje blbost. Zkazila jsem to celé štafetě, proto jsem si to neužila," pokračovala Davidová, která Veroniku Vítkovou vyslala na trať až na patnácté pozici skoro s dvouminutovým odstupem na čelo.

Koukalová nevěřila, že tolik stáhne

Uzdravená Vítková čistila terče a posouvala se vpřed. Koukalové předala pomyslný štafetový kolík na osmém místě. Jenže z časové ztráty na nejlepší se jí nepovedlo odmazat prakticky nic.

Česká jednička předjela ještě před první střelbou dvě soupeřky a i po ní jela šestá, ale měla odstup minutu za pátou Itálií. Vedoucí žena SP se snažila, Nicole Gontierovou stahovala, v cílové rovince se k ní blížila, ale od pátého místa ji nakonec dělily dvě desetiny sekundy.

"Po odjezdu z druhé střelnice jsem si nevěřila, že bych mohla v posledním kole sjet tolik vteřin, abych se jí třeba jen přiblížila," pravila Koukalová.

Umístění nakonec brala. „Vzhledem k tomu, že jsme tady měly mladou krev, tak si myslím, že i tak je šesté místo úspěch. Jedná se o velký talent a v budoucnu o Markétě ještě uslyšíme," tvrdila.

Na Davidovou se nikdo nezlobí

Na výkonu týmu i tak viděla dost povzbudivých skutečností. "Nemyslím si, že je tu někdo, kdo by se na ni (Davidovou) nějak zlobil. Vzpomínám si, když jsme tu závodily s Verčou Vítkovou, byl to jeden z prvních startů na svěťáku. Pamatuju si, jak jsem celou noc předtím nespala, protože jsem byla nervózní. Markéta na tom asi nebyla jinak. Je skvělá a musí se to brát pozitivně," uvedla pro Radiožurnál.

"S šestým místem jsem vzhledem k vývoji maximálně spokojený. Eva odvedla výborný úsek, Verča mě mile překvapila a Gábi, ať se snažila, jak se snažila, tak to líp nešlo," řekl trenér Zdeněk Vítek v České televizi a k premiéře Davidové dodal: "Výborně se poprala s ležkou a ve stojce zapracovaly nervy. Nestála, jak by měla, a střílela dlouho. Škoda druhé dobíjené rány, ta třetí už byla hodně dole."

Českou sestavu čeká do únorového MS v Hochfilzenu ještě jeden start ve štafetě, a to příští týden v Anterselvě. Koho tentokrát Vítek vybere do týmu, v němž v minulosti startovaly i Jessica Jislová (běžecky zaostává), Barbora Tomešová (ukončila kariéru a komentuje pro Eurosport) či Jitka Landová (zdravotní problémy)?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.