Hlavní obsah

Moravec s Puskarčíkovou vybojovali v premiéře dvojic na MS deváté místo, slaví Norové

Östersund/Praha
Aktualizováno

Smíšený závod dvojic není zrovna oblíbenou disciplínou českých biatlonistů. Ve švédském Östersundu sice měli nejlepší střelbu ze všech, ale na lepší než deváté místo Evy Puskarčíkové a Ondřeje Moravce z premiéry disciplíny na MS to nestačilo. Přesto jde o historicky druhý nejlepší výsledek reprezentačního páru, lépe skončili jen dvěma lety při SP v Kontiolahti Koukalová s Moravcem šestí.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Johannes Thingnes Boe se může radovat ze zlaté medaile

Článek

Do premiéry smíšeného závodu na šampionátu se zapojily páry z 28 zemí. Nejlépe to díky Wiererové rozjel italský mix před norským. První část obstaraly ženy a Puskarčíková sice výrazně zaostala v běhu, ale na střelnici si počínala slušně, z deseti ran dobíjela jen jednou. Moravec pak pomohl reprezentační pár dostat trochu víc dopředu, vleže ani vstoje nepotřeboval vůbec náhradní náboj.

V polovině závodu figurovalo Česko na 9. místě se ztrátou 37 sekund na vedoucí Německo, s nímž kontakt držely Francie, Itálie a do té doby střelecky bezchybná Ukrajina. Norsko maličko zaostalo kvůli třem chybám, které udělal J. Boe na střelnici. Když se pak dostaly do hry znovu ženy, tak Wiererová s Němkou Hermannovou ujížděly všem, chytla se jich už jen Norka Röiselandová.

Moravec vybojoval místo v desítce

Puskarčíková na lyžích nebyla schopná české postavení zlepšit, ale snažila se dobře odstřílet. Položku vleže zvládla čistě, vstoje ale musela spotřebovat všechny tři rezervní náboje a byl z toho pro českou dvojici pád na dvanácté místo. Finišující Moravec se snažil zlepšit, co ještě šlo. Opět zvládl poslat do terče všech deset ran a proti Lotyšsku obstál i v závěrečných metrech běhu.

V čele se mezitím díky výbornému výkonu Samuelssona přihlásilo do hry o medaile i Švédsko a nakonec bralo bronz. O titulu rozhodovala až závěrečná položka vstoje, při ní nezaváhal J. Boe a jel tak vstříc své třetímu zlatu z letošního šampionátu. Stříbrná medaile patří Itálii.

Moravcův výkon je příslibem

Čeští reprezentanti si vysloužili pochvalu od trenéra za střelbu, vždyť na celkem osmi položkách dobíjeli pouze čtyřikrát a vše šlo na vrub ženské polovičky. „Moravec nepotřeboval vůbec náhradní náboj, to byla vážně paráda a jen škoda poslední stojky Evíka, která dělala tři opravy a tím nám cukly dvojice před námi, jinak mohl Ondra jet klidně o šesté místo," řekl trenér Zdeněk Vítek.

Litoval ale slabšího běhu Puskarčíkové, která na lyžích ztratila přes minutu a čtvrt. „Tempo bylo ale od prvního úseku až zběsilé a potvrdilo se, že tahle sprinterská disciplína nám úplně nesedí. Moravcův výkon v běhu i na střelbě je příslibem pro mužskou štafetu, z konečného umístění nejsme úplně zklamaní," líčil Vítek.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu - smíšený závod dvojic
1. J. Boe, Röiselandová (Nor.) 35:43,2 (0+6)
2. Hofer, Wiererová (It.) +13,4 (0+5)
3. Samuelsson, Öbergová (Švéd.) +20,0 (0+8)
4. Lesser, Herrmannová (Něm.) +30,5 (0+6)
5. Pidručnyj, Merkušynová (Ukr.) +41,5 (0+5)
6. Jelisejev, Pavlovová (Rus.) +52,7 (0+5)
7. Guigonnat, Simonová (Fr.) +1:06,5 (0+10)
8. Eder, Hauserová (Rak.) +1:08,2 (0+5)
9. Moravec, Puskarčíková (ČR) +1:34,1 (0+4)

Reklama