Hlavní obsah

Soukalovááá! oslavovali hrdinku v Jablonci. Šampiónku ale porazila Vítková

Jablonec nad Nisou

Prudkým krpálem směrem k biatlonovému areálu v jabloneckých Břízkách stoupaly babičky i děti s vlajkami. Areál obsypalo na čtyři tisíce lidí, mačkali se na tribuně i v lese, kde byl vidět jen krátký úsek trati. Biatlonová reprezentace v čele s hlavní hvězdou Gabrielou Soukalovou si užívala ovací za další parádní sezónou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Gabriela Soukalová při rozlučce se sezónou v Jablonci nad Nisou.

Článek

„Gáááábino," pokřikovali fanoušci na vítězku Světového poháru už při rozjíždění před exhibicí v supersprintu. Soukalová tak místo odpíchávání mávala a plácala si s diváky. „Jasně, že to trochu odvádí od koncentrace, ale je bezvadné, když jsou lidi takhle nadšení. A tohle nejsou normální závody, ale exhibice, tak proč se nepodělit o radost," vyprávěla Soukalová.

Diváci začali do Břízek proudit už tři hodiny před startem autogramiády. Mužská část reprezentace zatím odpočívala po tradičním hokejovém zápase, šéftrenér Ondřej Rybář prosoloval trať. Teplota se pohybovala kolem čtyř stupňů, okruh dlouhý 700 metrů byl jediným zasněženým místem v širokém okolí. „Ale měli jsme dostatečné zásoby i na větší jarní tepla," ujišťoval Jan Matouš z pořádající klubu SKP Jablonec.

Ruka od podpisů nebolela

Had fanoušků lačných po podpisech biatlonistů se nezkracoval, a tak si půl hodiny před startem závodu Rybář musel vzít mikrofon. „Když vidím ty davy, nevím, jestli se na všechny dostane, ale pokusíme se pak napodepisovat kartičku dopředu a rozdat je," sliboval.

Soukalovou a spol. čekala druhá podpisová šichta během tří dnů. V pondělí po návratu z posledního kola SP v Chanty-Mansijsku se podepisovala tisícům příznivců v Praze, ve středu v Jablonci. „Kolik jsem rozdala autogramů? Nespočet, to si ani netroufnu odhadovat," líčila.

Bolela ruka? „Ani ne. Mám naposilováno ze zimy," usmívala se. „Navíc veškerou křeč zabije milý přístup lidí, kteří stáli frontu a čekali na nás," ujišťovala, a pak už spěchala na start.

Lážo plážo se nevyplatilo

Za střelnicí improvizované trestné kolečko se dvěma kužely, pak motokrosové vlny, prudký sjezd a stoupání. „Tam je to docela nebezpečné," hlásila Veronika Vítková. Právě ona ve finále nejvíce proháněla Soukalovou a v posledním kole získala skalp majitelky velkého křišťálového glóbu.

„Asi jsem to trochu protaktizovala. Po druhém kole jsem pár metrů jela lážo plážo, počkala na Verču a pak jsem to nebyla schopná odstřílet bezchybně," vyprávěla Soukalová, ale náladu ji druhé místo nekazilo. Mužskému závodu vládl Michal Krčmář.

Reklama