Hlavní obsah

Štafeta českým biatlonistům v Hochfilzenu hrubě nevyšla! Triumfovali Rusové a Italky

Hochfilzen
Aktualizováno

Štafetové závody na závěr biatlonového Světového poháru v Hochfilzenu českým barvám úspěch nepřinesly. Češky sice byly po polovině závodu v čele, Puskarčíková i Soukalová předávaly na prvním místě, pak ovšem musela Lucie Charvátová na trestné kolo a finišmanka Veronika Vítková nakonec dojela do cíle jako šestá. Ještě hůře si počínali jejich kolegové, kteří po úvodní nevydařené střelbě Michala Krčmáře figurovali dokonce až na posledním 27. místě! Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec nakonec postavení vylepšili až na konečné 16. místo, což je ale zklamání. Vítězství slaví Italky a Rusové.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Finišmanka Veronika Vítková v cíli štafetového závodu SP v Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

Mužům závod vůbec nevyšel a obsadili až 16. místo. Naděje na lepší umístění se pro tým ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec rozplynula hned na první střelecké položce, po níž Krčmář musel na dvě trestná kola a nabral více než minutové manko. Vítězství vybojoval na posledním úseku tým Ruska, jehož finišman Anton Šipulin předběhl v závěru o 3,1 sekundy Nora Emila Hegleho Svendsena.

Biatlonistky jezdily ve stejném složení téměř dva roky od loňského ledna. Z tradiční sestavy zůstaly první dvě členky Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová a finišmanka Veronika Vítková. Na třetím úseku nahradila Landovou pátá žena z pátečního sprintu Charvátová, jež má rychlý běh a rychlou, i když ne vždy spolehlivou střelbu. To se nakonec potvrdilo i při štafetě v Hochfilzenu.

Puskarčíková štafetu výborně rozběhla a ačkoliv na střelnici pokaždé jednou dobíjela, vyslala Soukalovou na druhý úsek s minimálním náskokem z prvního místa. Vedoucí žena průběžného pořadí SP zvládla střelbu s dvěma opravnými výstřely na stojce a udržela těsné vedení.

Charvátová: Podělala jsem to!

Nadějně rozjetý závod se pokazil na třetím úseku. Charvátová, která po pátém místě v pátečním sprintu nahradila v sestavě Jitku Landovou, sice po první střelecké položce dál vedla, vestoje se jí pak ale nepodařilo trefit tři terče. Musela na jedno trestné kolo, ztratila téměř půl minuty a předávala na sedmém místě.

"Podělala jsem to. Ve štafetách trestné kolo být nesmí. Dát tři opravy na tři dobíjení byl už nadlidský úkol. V posledním kole jsem už neměla síly na snížení ztráty. Mrzí mě to. I vzhledem k holkám," řekla Charvátová, která znovu předvedla solidní běžecký výkon.

Trenéra Zdeňka Vítka zařazení dvaadvacetileté závodnice do sestavy nemrzelo. "Lepší je zkoušet na začátku sezóny alternativu se složením štafety, než na mistrovství světa jet naostro," řekl kouč. "Charvátová je v dobré běžecké formě. Ležku zvládla slušně. Na stojce jsme očekávali, že může výsledek ovlivnit nervozita," konstatoval.

Vítková se na posledním úseku dostala při ležecké položce do stejné situace a musela třikrát dobíjet, všechny terče ale sestřelila a držela se sedmá. Její manko však narostlo na téměř 46 sekund. Nepřesný poslední výstřel ve stoje ji stál těsnější kontakt se soupeřkami, přesto se v závěrečném okruhu dokázala zásluhou nejrychlejšího běhu ze všech závodnic o jedno místo posunout.

"Jsem ráda, že jsem na tři opravy zažehnala hrozbu trestného kola. Vydolovala jsem ve finiši poslední zbytky sil. Předstihla jsem Bělorusku, na více už to nestačilo," uvedla Vítková.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko) - štafeta:
Ženy - 4x6 km:
1. Itálie (Vittozziová, Oberhoferová, Sanfilippová, Wiererová) 1:05:32,6 (0 trest. kol+8 dobíjení)
2. Německo (Hildebrandová, Hammerschmidtová, Hinzová, Preussová) -0,2 (0+7)
3. Ukrajina (Džymová, Abramovová, Valj Semerenková, Pidhrušná) -13,1 (0+10)
4. Polsko -27,5 (0+10)
5. Francie -28,8 (0+6)
6. Česko (Puskarčíková, Soukalová, Charvátová, Vítková) -29,8 (1+12)
Muži - 4x7,5 km:
1. Rusko (Volkov, Garaničev, Malyško, Šipulin) 1:11:40,8 hod. (0 trest. kol+6 dobíjení)
2. Norsko (L'Abee-Lund, J.T. Bö, T. Bö, Svendsen) -3,1 (0+7)
3. Francie (S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -1:01,9 (0+6)
4. Rakousko -1:10,9 (2+13)
5. Německo -1:18,4 (0+16)
6. Kanada -1:23,2 (0+9)
...16. Česko (Krčmář, Šlesingr, Soukup, Moravec) -4:47,9 (2+14).

Reklama

Související témata: