Hlavní obsah

Střelecké trápení Vítkové vzalo šance na zlatou obhajobu

Oslo
Aktualizováno

Už první úsek smíšené štafety vzal českým biatlonistům naději na medaili v úvodní disciplíně mistrovství světa na norském Holmenkollenu. Kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Michal Krčmář obsadilo šesté místo, a nenavázalo tak na loňský český triumf ve finském Kontiolahti.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronice Vítkové se první úsek, převážně střelecky, nevydařil.

Článek
Fotogalerie

Pět ran minulo dohromady české kvarteto, ale všechna střelecká pochybení si vybrala na úvodním úseku Vítková. Její kolegové poté vytáhli zejména zásluhou skvělé střelby českou štafetu do elitní šestky.

V parádním souboji o zlato zvítězila Francie ve složení Anais Bescondová, Marie Dorinová-Habertová, Quentin Fillon Maillet a Martin Fourcade.

Pětkrát dobíjela

Vítková dala vzpomenout na nevydařenou smíšenou štafetu v kanadském Canmore. Tentokrát sice nemusela na trestné okruhy, ale střelba ji opět nepodržela. Minula hned první ránu a i když střelbu vleže na soustředění v Pokljuce pilovala, musela třikrát dobíjet.

Ze střelnice odjížděla na 23. místě a musela se probíjet vpřed. Při střelbě vestoje dobíjela dvakrát a na vedoucí americko-norské duo už ztrácela 54 sekund, po svém závěrečném okruhu předávala Soukalové jako dvanáctá s mankem minuty a osmi sekund.

Vedoucí žena Světového poháru se vydala na stíhací jízdu. I když si po posledních trénincích trochu stěžovala, že se necítí na norských tratích optimálně, v závodě naznačila, že formu z dosavadního průběhu sezóny si přivezla i na Holmenkollen.

Trať se zrcadlila

Obě střelby zvládla čistě, zatímco ostatní štafety musely dobíjet. „S tím jsem hodně spokojená. Snažila jsem se dělat všechno tak jako v tréninku a o ničem nepřemýšlet, to byl klíč," pochvalovala si Soukalová pro Českou televizi.

Českou štafetu vytáhla na páté místo za čtyřčlenným vláčkem Německa, Norska, Ukrajiny a Francie. V posledním kole už Soukalové chyběly síly na další smazání, ale Michalu Šlesingrovi předávala se ztrátou 36 sekund. „Na trati jsem se tak dobře necítila, úplně se zrcadlila a hlavně při sjezdech to bylo náročné, člověk si neměl kde odpočinout," popisovala Soukalová.

Nejzkušenější člen českého týmu neměl lehkou pozici. Zatímco vedoucí kvarteto mohlo spolupracovat, Šlesingr absolvoval celý úsek osamocen. Ale zejména na střelnici si vedl znamenitě.

Jak vleže, tak vestoje ani jednou neminul, zatímco soupeři museli aspoň jednou dobíjet. „Střelba se mi podařila, ale ani tak jsem nic nestáhl na čelo. Konkurence je tak vyrovnaná, že každé drobné pochybení je tvrdě potrestáno," říkal Šlesingr.

Triumf Francie

V běžecké části se ale českému reprezentantovi soupeři vzdalovali, a tak dojel na poslední předávku se ztrátou 50 sekund na elitní čtveřici, kterou dělila jediná sekunda. „Chudák Verča si to vyžrala, ale bojujeme, co to dá," hlásil Šlesingr pro ČT.

Křest ohněm si ve smíšené štafetě odbyl Krčmář. Pětadvacetiletý biatlonista v obvyklém složení nahradil Ondřeje Moravce, jehož trenéři kvůli dlouhému manku v přípravě způsobeném nemocemi nenasadili.

Krčmář ale na sobě nedal znát žádnou nervozitu, obě položky zvládl čistě. Za sebou sice nedokázal udržet Rakušana Dominika Landertingera, ale náporu Rusa Antona Šipulina odolal a dovezl českou štafetu do cíle na šestém místě se ztrátou 1:23 na vítězné Francouze.

V boji o zlato na stadión vjížděli společně Simon Schempp a Martin Fourcade, jenž měl v cílové rovince více sil a po sedmi letech získal pro Francii zlato.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Smíšená štafeta (2x6 a 2x7,5 km):
1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení)
2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7)
3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10)
4. Ukrajina -29,8 (0+9)
5. Rakousko -1:07,1 (0+3)
6. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5)
7. Rusko -1:32,9 (1+8)
8. Itálie -1:55,4 (0+15)
9. Bělorusko -2:09,1 (0+1)
10. USA -2:19,6 (0+5)

Reklama