Hlavní obsah

Táto, pif paf! Docela to odpovídá, vtipkuje Krčmář a dumá nad střelbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na další sezonu mu sice začne až na začátku května, ale v jednom kolotoči byl biatlonista Michal Krčmář už v dubnu v době sportovních prázdnin. Ale v jiném, než je zvyklý. Přesně před měsícem se mu narodilo druhé dítě, dcerka Tamara. „Jsou to krásné časy,“ usmívá se Krčmář, jenž pomalu začíná s přípravou na novou sezonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Český biatlonista Michal Krčmář.

Článek

S manželkou již vychovává dvouletého synka Viktora. „V téhle chvíli před ním musíme malou Tamaru malinko chránit, protože Viktor ještě nemá moc citu a vždy po ní vyskočí… Takže je to spíš o hlídání. Ale s mladým už je sranda, už začíná i mluvit, je to fajn,“ culí se 33letý biatlonista. „Když mu řeknu, že jdu do práce trénovat, tak Viktor říká ‚pif paf‘, takže to docela odpovídá,“ vtipkuje Krčmář.

Když před domácím mistrovstvím světa vynechal Světový pohár v Anterselvě, se synkem koukal na závody v televizi. „Každý biatlonista, který projel, byl táta. Snažil jsem se mu vysvětlit, že táta jsem já a ostatní jsou soupeři. Už tak trochu ví, že když jdu do práce, jdu sportovat. Kolikrát už byl i se mnou tady v posilovně, kde jsme si třeba mezi cviky kopali s míčem,“ prozradil Krčmář při slavnostním otevření nové posilovny za sedm a půl milionu korun v budově Olympu v Jablonci nad Nisou, kterou budou čeští reprezentanti od nové sezony nově využívat.

„Určitě nám prospěje. Vejdou se sem nové přístroje do kardio zóny, i menší pás na klasiku, všechno bude pohromadě. A nová je posilovna s váhou vlastního těla. Celkově se mi líbí, že prostor je čistší, hygienicky je to na vyšší úrovni. A je tady klimatizace, která dosud chyběla, a v létě tady bylo občas opravdu hodně velké vedro. Ale není to o tom, že když budete chodit do hezčí posilovny, budete i lepší, spíše sem budete chodit raději a trénink bude komfortnější,“ vyzdvihl Krčmář rekonstrukci, po které se plocha posilovny téměř zdvojnásobila.

Právě na posilování se zaměřil v době volna. „Vynechal jsem aerobní tréninky jako běhání či kolo a spíše se věnoval tělu po silové, kompenzační stránce, abych ho dal do kupy a byl na start přípravy opravdu nachystaný a vyhnul se případnému zranění. Ve sportu člověk sice nikdy neví, ale udělal jsem maximum, abych byl připravený,“ povídá stříbrný olympijský medailista z Her v Pchjongčchangu.

Minulá sezona se mu příliš nepovedla, v konečném pořadí Světového poháru skončil jako nejlepší český biatlonista osmadvacátý „Ale když jsem si ji v průběhu dubna sumíroval, finální výsledek nebyl úplně špatný, když vezmu v potaz, že jsem v létě dva měsíce netrénoval,“ připomněl rodák z Vrchlabí infekci cytomegalovirus, kterou minulé léto prodělal.

„Samozřejmě jsem si však představoval na domácím mistrovství světa v Novém Městě nějaké umístění do desátého místa, ale tam mi trochu chyběla střelecká stabilita, ale rozhodně to nebylo tak, že bych si měl rvát vlasy a říkat, že to byla katastrofální sezona. Zase bych zůstal nohama na zemi a v klidu a pokrčoval v práci, protože sezona byla velice dobrá,“ říká s tím, že zásadní změny v přípravě nechystá.

„Jen za sebe říkám, že malá by měla asi přijít ve střelecké přípravě, ale v této chvíli ještě nedokážu říct, jak trenéři pojali naše zpětné vazby a jak je do přípravy zakomponují. Ale s kluky jsme se relativně shodli, co by se dalo změnit a dělat trochu jinak, abychom byli zejména ve střelbě konkurenceschopní. Budu naprosto upřímný a tam nám za poslední dva roky ujel vlak a je potřeba být přesnější a rychlejší,“ uzavřel Michal Krčmář. Po sezoně u českých biatlonistů skončil střelecký trenér Matthew Emmons.

Reklama

Související témata: