Hlavní obsah

Trojnásobný medailista z mistrovství světa v biatlonu po sezoně končí kariéru

Letohrad (Orlickoústecko)

Český biatlonista Michal Šlesingr ukončí po nadcházející sezoně kariéru. Na devatenáctou a poslední zimu ve Světovém poháru se připravuje individuálně. Informaci o plánovaném odchodu přinesl web biatlon.cz.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Šlesingr při smíšené štafetě v Soldier Hollow.

Článek

"Je to definitivní, zimní sezona pro mě bude poslední," oznámil šestatřicetiletý Šlesingr v Letohradě. O svém rozhodnutí dlouho přemýšlel. "Vlastně jsem tady v tuto chvíli podle svých původních předsevzetí vůbec neměl být. Ale poslední sezona se mi nepovedla, a tak špatně jsem se loučit nechtěl," připomněl Šlesingr mononukleózu i zlomený bederní obratel.

Startoval na čtyřech olympijských hrách a na třinácti mistrovstvích světa. Nejlepší individuální šampionát prožil v roce 2007 v italské Anterselvě, kde získal stříbro ve sprintu a bronz z vytrvalostního závodu. Titulu se dočkal o osm let později ve finském Kontiolahti - zlato oslavil s parťáky ze smíšené štafety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Šlesingr  v Novém Městě na Moravě.

Uvidíme, co bude dál

Na poslední sezonu se připravuje z rodinných důvodů individuálně. Manželka porodila druhé dítě, syna Benedikta, 13. srpna. "Výhodu vidím v tom, že čas si řídím sám a nemusím se podřizovat striktnímu systému. Stihnu tak ještě doma spoustu věcí udělat nebo se postarat o dceru Viktorku," řekl Šlesingr.

Vítěz hromadného závodu Světového poháru z ikonického Holmenkollenu z roku 2008 patří mezi hlavní bojovníky proti dopingu. Zatím jasnou představu o své budoucnosti nemá.

"Pokud mi někdo nabídne hodně peněz a málo zodpovědnosti, tak se hned přihlásím. Mám i slušnou angličtinu," vtipkoval a už vážně dodal: "Určitě budu otevřený všemu. Může i nemusí to být práce spojená s biatlonem. Nejprve si však budu chtít dát půl roku nebo rok pauzu. Rodině to dlužím a hlady snad neumřeme."