Hlavní obsah

Veliký úspěch! Voborníková je dvojnásobnou juniorskou mistryní světa

Biatlonistka Tereza Voborníková je dvojnásobnou juniorskou mistryní světa. Po triumfu ve sprintu ovládla i nedělní stíhací závod a na šampionátu v Soldier Hollow získala už třetí medaili. Druhé vítězství přidala k bronzu z vytrvalostního závodu. Na stupně vítězů si pro zlato došla s cedulí s nápisem "Modlete se za Ukrajinu".

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Biatlonistka Tereza Voborníková se stala juniorskou mistryní světa ve sprintu na 7,5 km

Článek

Česká výprava má na juniorském šampionátu čtyři cenné kovy. Medailovou sbírku načal Jonáš Mareček vítězstvím ve vytrvalostním závodu, ve stíhačce obsadil šesté místo. Tomáš Mikyska byl osmý.

Jednadvacetiletá Voborníková, jež se do USA přesunula z olympijských her v Pekingu, na střelnici třikrát chybovala. Na poslední položce ale zastřílela čistě a první místo uhájila s náskokem 6,2 sekundy před Italkou Hannah Auchentallerovou.

Voborníková svými tituly navázala na Markétu Davidovou, která byla dosud poslední českou juniorskou mistryní světa. Světový titul mezi juniorkami vybojovala současná česká jednička naposledy před čtyřmi lety v Estonsku ve stíhacím závodě.

Vizitka biatlonistky Terezy Voborníkové (21),
Datum a místo narození: 31. května 2000, Vrchlabí
Výška a váha: 156 cm, 48 kg
Klub/trenér: SKP Kornspitz Jablonec/Egil Gjelland, Jiří Holubec
Největší úspěchy: MSJ 2022 (Soldier Hollow) - 2x zlato (sprint a stíhací závod) a bronz (vytrvalostní závod); MS do 19 let 2019 (Osrblie) - 2x stříbro (sprint a stíhací závod)
Ocenění: vítězka domácí ankety Talent roku 2018/19
Rodina: svobodná
Ostatní: původně začínala jako běžkyně na lyžích, biatlonu se věnuje od 14 let; ve Světovém poháru debutovala v lednu 2020, jejím nejlepším individuálním výsledkem je 29. místo ve vytrvalostním závodu v Anterselvě z letošního ledna; startovala i na únorových OH v Pekingu, kde byla nejlépe 34. ve vytrvalostním závodu; studuje obor regenerace a výživa na Masarykově univerzitě v Brně, jako svoje koníčky uvádí bruslení a windsurfing.
Přehled českých juniorských mistrů světa v biatlonu:
2002 (Val Ridanna) - Michal Šlesingr (stíhací závod 12,5 km)
2006 (Presque Isle) - Petr Hradecký (sprint 10 km)
2009 (Canmore) - Veronika Vítková, Veronika Zvařičová, Gabriela Soukalová (štafeta)
2018 (Otepää) - Markéta Davidová (stíhací závod 10 km)
2022 (Soldier Hollow) - Jonáš Mareček (vytrvalostní závod 15 km)
2022 (Soldier Hollow) - Tereza Voborníková (sprint 7,5 km)
2022 (Soldier Hollow) - Tereza Voborníková (stíhací závod 10 km)

Reklama