Hlavní obsah

Vítková s Krčmářem při premiéře na Schalke šestí, největší aplaus si vysloužili manželé

Gelsenkirchen
Aktualizováno

Italská dvojice Dorothea Wiererová, Lucas Hofer vyhrála tradiční biatlonovou exhibici na fotbalovém stadiónu Schalke. Mezi deseti páry pozvanými do Gelsenkirchenu byli i čeští olympijští medailisté Veronika Vítková s Michalem Krčmářem, kteří skončili šestí. Ohromný aplaus 46 tisíc diváků si vysloužili spolu ještě naposledy závodící manželé Ole Einar Björndalen a Darja Domračevová, při ojedinělém návratu k biatlonu obsadili třetí místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková během stíhacího závodu v rámci SP v Novém Městě na Moravě. Ilustrační snímek.

Článek

Oba čeští závodníci prožili premiéru v Gelsenkirchenu a po sedmnáctém ročníku závodu elitních smíšených dvojic si pochvalovali nejen báječnou kulisu, ale i skutečnost, že už jim odezněla předvánoční viróza. „Těšil jsem se hlavně na ten fanouškovský kotel, o němž jsem dosud slyšel jen vyprávět a sledoval ho u televize, naživo to mělo úplně jiný rozměr. Vyzkoušel jsem si rychlou střelbu pod tlakem a věřím, že jsem formu zase trochu prošťouchnul," usmál se Michal Krčmář s tím, že vánoční svátky v kruhu rodinném prožil spíše na dietě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Michal Krčmář během sprintu na 10 km v Novém Městě na Moravě.

Luboš Pavlíček

Vítkové dokonce žaludeční potíže nedovolily před týdnem ani dokončit stíhací závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. „Snažila jsem se za ten týden dát nějak do kupy, i když na sníh jsem se nedostala. Vůbec jsem ale nepřemýšlela nad tím, jestli cestu do Gelsenkirchenu absolvovat. Ano byla jediná možná odpověď na pozvání, protože taková příležitost už se nemusí opakovat," podotkla

České naděje na lepší výsledek v první polovině závodu vzaly za své, když se Vítkové vůbec nedařilo na střelnici. Ze čtyř položek měl čistou pouze jednu a musela obkroužit celkem šest trestných koleček. Hůř na tom nebyl nikdo jiný. Krčmář se ztrátu krajanky snažil dohánět rychlostí na lyžích i při počínání na stavu. Do cíle ale dorazil reprezentační pár až osmý.

Nejlepší pozici pro stíhačku si vyjeli Italové Wiererová s Hoferem těsně před Francouzi Bescondovou s Jacquelinem a na třetí příčce v poločase figurovali možná trochu nečekaně z biatlonového důchodu se na skok navrátivší legendární manželé Björndalen a Domračevová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Darja Domračevová z Běloruska na archivním snímku ve stíhacím závodu v rámci SP ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě.

Vlastimil Vacek

Do stíhací části, která začínala jen půl hodiny po dojetí závodu s hromadným startem, vyráželi Vítková s Krčmářem s poměrně výrazným odstupem 35 vteřin na vedoucí pár. Hodně si pak ale hlídali každou ránu i za cenu pomalejší střelby, třeba na rozdíl od nesmyslně riskující francouzské dvojice, která tím úplně vypadla ze hry o stupně vítězů a skončila po osmi chybách až poslední.

Čeští biatlonisté po jistějších položkách zaznamenali posun alespoň na šestou příčku. Prvenství nakonec uhlídal italský pár, i když Hofer po závěrečné střelecké položce musel na tři trestná kolečka. Na lyžích byl ale výborný a odrazil i mohutný finiš domácího Schemppa. Další německý pár pak v cílové rovince galantně přepustil třetí příčku 44letému Björndalenovi s o dvanáct let mladší partnerkou Domračevovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen na archivním snímku.

Petr Horník

„Bylo to od Dolla nádherné gesto," shodly se obě legendy, které sice ukončily kariéru už na jaře, ale ještě se nechaly přemluvit k poslednímu startu. „Chtěli jsme si tady společně užít parádní atmosféru," usmála se Běloruska, která má s nejúspěšnějším biatlonistou celé historie dvouletou dcerku Xenii.

Exhibice na Schalke byla i posledním vystoupením Rusa Antona Šipulina, který ve 31 letech končí kariéru.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Anton Šipulin z Ruska na ilustračním snímku z ledna letošního roku.

Matthias Schrader

„Už nemám takovou motivaci a nehodlám dál mučit sebe ani fanoušky. Takže je nejlepší odejít," uvedl držitel sedmi medailí z mistrovství světa.

Biatlonová exhibice v Gelsenkirchenu
1. Wiererová, Hofer (It.) 33:23,6 (6)
2. Preussová, Schempp (Něm.) -1,2 (3)
3. Domračevová, Björndalen (Běl./Nor.) -24,2 (3)
4. Hermannová, Doll (Něm.) -24,3 (3)
5. Hauserová, Landertinger (Rak.) -1:04,1 (6)
6. Vítková, Krčmář (ČR) -1:09,5(5)

Reklama