Hlavní obsah

Z šampionátu vyrazili biatlonisté na Sibiř. Jsem odolná děvočka, říká Soukalová

Chanty-Mansijsk

Ani se nemohli podělit o radost z medailové úrody na MS doma se svými blízkými. Cesta českých biatlonistů totiž vedla z Finska rovnou do ruského Chanty-Mansijsku, kde pro ně už dnes začíná finálový díl Světového poháru. Závěrečné tři závody v obou kategoriích dávají možnost reprezentantům vyšperkovat už tak úspěšnou sezónu. Čtvrteční mužský závod na 10 km začíná ve 13:45 h a vysílá ho živě ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Gabriela Soukalová na mistrovství světa v Kontiolahti.

Článek

Hned čtyři čeští zástupci mohou po finále být v elitní desítce celkového pořadí. Aktuálně čtvrtá Veronika Vítková se bude snažit smazat dvaapadesátibodovou ztrátu na Ukrajinku Semerenkovou, čímž by se postarala o nejlepší výsledek českých žen v poháru od triumfu Jiřiny Adamíčkové v roce 1991. „Doufám, že psychický balvan v podobě trápení se střelbou vleže jsem nechala v Kontiolahti. Chci jet s čistou hlavou a ještě si při tečce sezóny udělat nějakou radost," zasní se.

Minulou zimu celkově čtvrtá Gabriela Soukalová teď figuruje na 6. příčce a od čtvrté ji dělí 68 bodů, přičemž na Sibiři je jich ve hře až 180. Předloni tam vyhrála sprint, stíhačku i závod s hromadným startem.

„Mám nádherné vzpomínky. Tratě i střelnice se mi v Chanty líbí a přála bych si hodně tvrdý podklad, abych se při své konstituci nebořila. Mráz mi vůbec nevadí, jsem odolná děvočka," cituje ČTK dobře naladěnou Soukalovou.

Jak si povedou Moravec se Šlesingrem?

Zatím šestý Ondřej Moravec sahá po nejlepším výsledku českého muže celkově ve Světovém poháru po 28 letech. „Minule jsem toho na konci sezóny měl už plný brejle a v Rusku jsem ještě onemocněl. Letos jsem se tam těšil a doufám, zaklepu to, že ještě něco předvedu," tvrdí trojnásobný medailista z mistrovství světa ve Finsku.

V desítce teď figuruje i Michal Šlesingr, jehož pohárovým maximem je 9. místo před čtyřmi lety. „Skončit podruhé v kariéře v top deset je pro mě hodně lákavé, i když to bude asi vyžadovat pořádný bodový přísun z každého startu. Chuť závodit pořád mám a snad moje běžecká forma vydržela přelet na Sibiř," uvažuje.

Už čtvrtý glóbus pro celkového vítěze Světového poháru má blízko Francouz Martin Fourcade, jehož hřeje náskok 111 bodů na domácího Šipulina. Napínavější může být souboj žen o prvenství. Vede Běloruska Domračevová, ale obhájkyně trofeje Finka Mäkäräinenová na ni ztrácí jen 21 bodů.

Program finále SP
Čtvrtek
13.45 h10 km mužů
Pátek
14.00 h7,5 km žen
Sobota
10.30 h12,5 km mužů, stíhačka
14.00 h10 km žen, stíhačka
Neděle
10.00 h15 km mužů, hromadný start
12.00 h12,5 km žen, hromadný start
Vše vysílá živě ČT Sport

Reklama