Hlavní obsah

Anička jde do boje na MS! Potvrdí, že patří mezi nejlepší, věří kouč Fernstädtové

Praha

Po roce na stejném místě. Česká skeletonistka Anna Fernstädtová vstoupí ve čtvrtek dopoledne do mistrovství světa. V únoru 2020 skončila na dráze v německém Altenbergu sedmá, nyní má cíl o malinko výš.

Foto: Sport

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová

Článek

„Věřím, že Anička potvrdí, že patří mezi nejlepší," říká kondiční kouč Josef Andrle. Vyhlášený odborník na pohyb a systém tréninku s českou reprezentantkou spolupracuje od loňského jara.

Po závěrečném závodu Světového poháru, v němž byla pět setin sekundy od celkového třetího místa, si tréninkově zajela Interkontinentální pohár. Poslední dny už ladí formu v dějišti MS. „Při trénincích to zatím nebylo ono. Ale když jsou horší tréninky, závod bývá dobrý. Věřím, že se Anička zkoncentruje," podotýká Andrle.

S Fernstädtovou pracuje na zvýšení rychlosti na startu, která je dlouhodobě její slabinou. Pomalejší starty ji stojí mnohem lepší umístění. „Anička byla vždycky silově připravovaná, síla u ní vytvořila pohybové programy. Pokoušíme se u ní změnit techniku běhu, což se daří. Běh se skeletonem je ale trochu jiný, trošku zaposilovat občas prostě musíme. Pak se ale do jejího běhu začne síla vracet. Jde prostě o běh na dlouhou trať. Byly závody, kdy měla starty lepší. Jakmile ale jeden pokazí, vrátí se na čtyři následující do starého módu," prohlašuje Andrle.

Fernstädtová ví, že nikdy nebude běhat mezi první pětkou. Podle Andrleho je zásadní, aby nastoupenému směru věřila. Byť se zlepšuje po malinkých krůčcích. „Zlepšit se o jednu, dvě desetiny, jde možná za rok. Anička by se potřebovala zlepšit o tři, čtyři desetiny, což je práce minimálně na dva roky," tvrdí Andrle, jehož firma se například ujala přípravy Adama Ondry na olympiádu nebo hokejisty Tomáše Hertla.

Dráha v Altenbergu Fernstädtové sedí, je její druhá nejoblíbenější po Lake Placidu. Vzhledem k německé reprezentační minulosti patří mezi ty, po kterých se proháněla nejčastěji. Mistrovství světa začne ve čtvrtek dopoledne dvěma úvodními jízdami, v pátek jsou na programu dvě závěrečné.

Reklama

Související témata: