Hlavní obsah

Skeletonistka Fernstädtová si chce sezonu víc užít, motiv cukrovky má i na helmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skeletonistka Anna Fernstädtová se chystá na druhou sezonu po zjištění, že trpí cukrovkou prvního typu. Z minulého ročníku si vzala řadu poznatků, více než na výsledky se chce soustředit na postupné zlepšování. Během přípravy pracovala na startech a zvládla trénovat i ve větším objemu. Na dnešní tiskové konferenci představila nový design helmy, který odkazuje na její nemoc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skeletonistka Anna Fernstädtová si chce další sezonu víc užít.

Článek

„V minulé sezoně jsem se naučila, že si toho s cukrovkou moc nenaplánujete. Samozřejmě to jde mít trochu pod kontrolou, ale když se vzbudíte s jinou hodnotou, vypadá ten den úplně jinak,“ řekla Fernstädtová. „Nejvíce jsem si z toho vzala, že každý den je nový. Tělo funguje úplně jinak, já také, s tím je třeba pracovat a dát do toho víc pohody. Ráda bych se letos soustředila víc na sport než na cukrovku,“ doplnila šestadvacetiletá závodnice.

Již v minulé sezoně musela Fernstadtová řešit více stravu, časový posun, počasí a hlídat neustále hladinu cukru v krvi. Vliv na ni má také předzávodní stres. „Všechna očekávání a cíle chci už jen kvůli té cukrovce trochu upozadit. Tělo nefunguje, jako fungovalo dva roky zpět a učím se vše nově. Beru to jako svou druhou sezonu. Ráda bych dala dohromady starty, postupně se posouvala, doladila materiál a pak si to i trochu užila,“ uvedla Fernstädtová.

Motivy cukrovky jsou zobrazené i na její helmě. V dolní části má namalované speciální křivky, které znázorňují hladinu glukózy na zařízení Dexcom. „Je to můj návrh. Nejsem moc kreativní, ale sedli jsme si s týmem a tu cukrovku jsem tam chtěla nějak mít. Je to trochu jednodušší, ale dobrý,“ podotkla s úsměvem trojnásobná juniorská mistryně světa.

S trenérem Josefem Andrlem pracovala před sezonou na vylepšení startů. Zvládla se připravovat i ve větších intenzitách. „Nebyla to velká změna. Každý rok tréninku navazuje na ten rok předtím. Trénujeme trochu víc, máme větší objem a víc váhy. Na startu jsme udělali jednu malou technickou změnu. Vše na sebe navazuje,“ řekla česká reprezentantka.

Během sezony s ní bude nově cestovat také maminka. „Moje fyzioterapeutka nemůže jet všechny závody, má to časově omezené a pojede asi půlku. Mamka řekla, že může pracovat on-line a pojede se mnou. I z hlediska té cukrovky je to uklidňující, že nebudu na cestách sama. Kdyby se něco stalo, mám kolem sebe někoho, kdo o tom ví,“ uvedla Fernstädtová.

V nejbližších dnech čeká rodačku z Prahy mistrovství republiky ve startech na Olympu, poté se přesune na tréninky do Šumperku. „Pak pojedeme ještě s trenérem na soustředění v Königssee a 11. (října) odletím do lotyšské Siguldy, kde budu trénovat další tři týdny,“ podotkla Fernstädtová.

Nová sezona začne 17. až 19. listopadu závody Světového poháru v čínském Jen-čchingu. Vrcholem zimy bude mistrovství světa ve Winterbergu, které se uskuteční od 19. února do 3. března příštího roku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články