Hlavní obsah

Favoritka Valijevová skončila na krasobruslařském mistrovství Ruska druhá

Favorizovaná Kamila Valijevová prohrála na krasobruslařském mistrovství Ruska s patnáctiletou Sofií Akaťjevovou. Mistryně Evropy Valijevová, pro kterou Světová antidopingová agentura (WADA) požaduje čtyřletý zákaz činnosti a diskvalifikaci ze všech soutěží od loňského prosince, pokazila v Krasnojarsku krátký program a ve volné jízdě už bodovou ztrátu nedohnala.

Foto: Denis Bushkovsky / Match TV

Krasobruslařka Kamila Valijevová na archivním snímku s hokejistou Alexandrem Ovečkinem

Článek

Šestnáctiletá Valijevová měla loni v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin. Zveřejněno to však bylo až po týmové soutěži na únorových olympijských hrách v Pekingu, v níž pomohla Rusku k triumfu.

Mezinárodní olympijský výbor kvůli tomu sice odložil udělení medailí, ale Valijevové umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla hlavní favoritkou, ale své vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila až čtvrté místo. Případem se v listopadu začal zabývat Sportovní arbitrážní soud v Lausanne.

Evropský titul Valijevová v lednu v Espoo obhajovat nebude. Mezinárodní federace totiž ruské krasobruslaře vyloučila ze soutěží kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu.

Reklama