Hlavní obsah

Krasobruslařka Březinová na MS postoupila, vede Ščerbakovová

Stockholm
Aktualizováno

Krasobruslařka Eliška Březinová po životním krátkém programu postoupila na mistrovství světa z 21. místa do volných jízd. Pětadvacetiletá závodnice má velkou šanci vybojovat pro Česko místo na zimních olympijských hrách v Pekingu v příštím roce. Krátký program na šampionátu ve Stockholmu vyhrála Ruska Anna Ščerbakovová, která si před páteční volnou jízdou vypracovala zhruba dvoubodový náskok před Japonkou Rikou Kihiraovou. Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař vstoupila do společné premiéry na MS 16. místem v krátkém programu. Vedou Bojkovová a Kozlovskij.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Krasobruslařka Eliška Březinová při krátkém programu na MS ve Stockholmu.

Článek

Březinová s drobným zaváháním skočila kombinaci dvou trojitých toeloopů, zvládla trojitý lutz i dvojitý axel a ziskem 58,81 bodu si o 1,68 bodu vylepšila osobní maximum z předloňského evropského šampionátu. "Já jsem s tím programem spokojená. Ve druhé známce to může být lepší, ale to už neovlivním. Očekávala jsem, že letos ten postup bude kolem šedesáti bodů. Věděla jsem, že musím jet naplno," řekla Březinová při on-line tiskové konferenci českým novinářům.

Zařadila se do vyrovnané skupiny mezi 16. a 24. místem, která se vměstnala do dvou a čtvrt bodu. Místo pro svou zemi na ZOH v Pekingu může zajistit kompletní finálová čtyřiadvacítka. Vzhledem k úpravě kvalifikačního systému se může po přepočtech postupová hranice posunout maximálně o dvě místa vzhůru.

Březinová ještě na olympijských hrách nestartovala, sama předolympijské MS nebo dodatečnou olympijskou kvalifikaci dosud nikdy nejela. V soutěži žen mělo Česko pod pěti kruhy zastoupení naposledy v roce 2014 v Soči díky Elizavetě Ukolové.

V krátkém programu si ziskem rovných 81 bodů nejlépe vedla úřadující vicemistryně Evropy Ščerbakovová. V této části soutěže sice nesmí použít čtverný skok a na rozdíl od některých konkurentek neumí trojitý axel, ale pomohla si mimořádně obtížnou kombinací lutzu s trojitým rittbergerem. Nádherný trojitý axel vynesl na průběžné medailové pozice Kihiraovou a další Rusku Jelizavetu Tuktamyševovou, mistryni světa z roku 2015.

Naopak selhala třetí ze silného ruského týmu Alexandra Trusovová. Bronzová medailistka z loňského ME, která skáče řadu čtverných skoků, udělala chybu u trojitého lutzu a po výpadu nemohla zařadit kombinaci. Její trenér Jevgenij Pljuščenko jen udiveně zvedal obočí nad rouškou, Trusovová nakonec skončila v krátkém programu až dvanáctá. Na medaili ztrácí čtrnáct bodů.

Volné jízdy žen se pojedou v pátek večer.

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař vstoupila do společné premiéry na krasobruslařském mistrovství světa 16. místem v krátkém programu. Ve čtvrtečních volných jízdách tak mohou usilovat o postup na ZOH 2022 v Pekingu. Nejlepší pozici si v boji o medaile ve Stockholmu vypracovali loňští mistři Evropy Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij z Ruska, kteří vedou zhruba o dva a půl bodu před čínskými obhájci titulu Suej Wen-ťing a Chan Cchungem.

Žukovou s Bidařem o ještě lepší postavení před volnými jízdami připravil partnerčin pád po odhozeném trojitém lutzu. "To byly minimálně tři body. Plus se to ještě promítlo do té druhé známky, takže čtyři, možná i víc bodů," odhadoval Bidař na online tiskové konferenci.

Známka 54,30 je nejvyšší, jakou kdy v soutěži získali. "Ale na tréninku jezdíme líp. To se nedá srovnat, mezi závodem a tréninkem je velký rozdíl. Ještě spolu nejezdíme tak dlouho, tak je to pro nás hodně jiné," řekl někdejší juniorský mistr světa Bidař, jenž se sedmnáctiletou Žukovou trénuje od léta 2019.

Na MS se bude rozdělovat v kategorii sportovních dvojic 16 účastnických míst na ZOH. Hranice postupu může být po přepočtech vícenásobných účastí o několik příček výš. Bidař každopádně útočí na vylepšení předloňského 18. místa, kterého dosáhl s Hannou Abraževičovou. O rok dříve byli při posledním společném závodě s Annou Duškovou jedenáctí.

Devatenáctiletá Bojkovová a o dva roky starší Kozlovskij startují na světovém šampionátu podruhé, předloni debutovali šestým místem. Mladí Rusové dnes předvedli jednoznačně nejlepší výkon. Jako jediní se dostali přes 80 bodů, tuto hranici překonali o 16 setin.

Ze druhého místa budou útočit dvojnásobní světoví šampioni Suej Wen-Ťing a Chan Cchung, kteří závodí poprvé od loňského mistrovství čtyř kontinentů.

Za nimi jsou další dva ruské páry. Průběžnou bronzovou příčku překvapivě drží další mladíci Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov, protože trojnásobní medailisté z MS Jevgenija Tarasovová a Stanislav Morozov doplatili na partnerčinu chybu při trojitém toeloopu. Kvůli tomu nabrali na čelo bezmála devítibodovou ztrátu.

Mistrovství světa v krasobruslení ve Stockholmu:
Ženy - po krátkém programu:
1. Ščerbakovová (Rus.) 81,00 bodu
2. Kihiraová (Jap.) 79,08
3. Tuktamyševová (Rus.) 78,86
4. Chenová (USA) 74,40
5. Kim Je-lim (Korea) 73,63
6. Sakamotová (Jap.) 70,38,
...21. Březinová (ČR) 58,81.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Bojkovová, Kozlovskij (Rus.) 80,16
2. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 77,62
3. Mišinová, Galljamov 75,79
4. Tarasovová, Morozov (všichni Rus.) 71,46
5. Čcheng Pcheng, Jang Ťin (Čína) 71,32
6. Cainová-Gribbleová, Leduc (USA) 64,94,
...16. Bidař, Žuková (ČR) 54,30.

Reklama