Hlavní obsah

Na krasobruslařské ME vedle Březinové nepojedou ani Žuková s Bidařem

Na krasobruslařské mistrovství Evropy vedle Elišky Březinové, která na mistrovství republiky prohrála s Barborou Vránkovou, nepojede ani sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař. Ta na republikovém šampionátu z rodinných důvodů nestartovala. Předseda svazu Stanislav Žídek uvedl, že přednost pro účast na šampionátu v Espoo dostanou nováčci v českých barvách Federica Simioliová a Alessandro Zarbo.

Foto: Lukáš Kaboň

Eliška Březinová v Ostravě ukázala několik novinek

Článek

Účastníci únorových olympijských her v Pekingu Žuková a Bidař byli koncem října šestí na Grand Prix v Kanadě, ale druhý start v elitním seriálu z rodinných důvodů vzdali a stejnou omluvenku měli i pro mistrovství republiky. Na mezinárodním šampionátu v Budapešti byli jedinou českou dvojicí Simioliová a Zarbo kteří ještě loni reprezentovali Itálii. Zarbo má ale i české občanství, takže se rozhodli přestoupit do českých barev.

Hned při své první sezoně v Česku získali nominaci na ME. "Federica a Alessandro splnili limit pro mistrovství Evropy, získali republikový titul, takže v lednu vyrazí do Espoo," řekl Žídek.

Poprvé od Ostravy 2017 nebude na kontinentálním šampionátu závodit olympionička Březinová. Ta v Budapešti hodně chybovala a prohrála se šestnáctiletou Vránkovou. Nedávná juniorka triumf nečekala. "Je to super pocit, ale zároveň trochu překvapení. Je to pro mě první seniorská zkušenost s takhle důležitým závodem, takže jsem s tím vůbec nepočítala," divila se.

Kvůli ME dospělých přijde o Evropský olympijský festival mládeže. "Letos se bohužel obě akce konají ve stejném termínu, takže se Bára musela rozhodnout. Vyjela si Evropu, takže se na ni můžeme těšit v Espoo. Na EYOFu tak nebudeme mít zástupce," řekl šéf českého krasobruslení.

V kategorii tanečních párů jednoznačně potvrdili roli favoritů Natálie a Filip Taschlerovi. V mužské kategorii budou Česko na ME reprezentovat zlatý Petr Kotlařík i stříbrný Georgii Reshtenko, kteří byli jedinými českými krasobruslaři v Budapešti. Michal Březina, jenž po olympiádě ukončil kariéru, desátým místem na posledním ME vybojoval pro Česko dvě účastnická místa na rok 2023.

Krasobruslařské mistrovství Evropy se ve Finsku uskuteční od 25. do 29. ledna.

Reklama

Související témata: