Hlavní obsah

Průlom ve frontě na banány! Mladí sourozenci zajeli nejlepší český výsledek za 28 let

Krasobruslařské tance na ledě jsou občas nevděčné, každý posun vzhůru vyžaduje trpělivost. „Je to taková fronta na banány, která se musí vystát,“ glosuje Filip Taschler. Se svou sestrou Natálií zaznamenal při evropském šampionátu ve finském Espoo málo vídaný progres. Z loňského jedenáctého místa se posunuli na letošní šesté, tak vysoko byl český taneční pár naposledy v roce 1995 zásluhou Kateřiny Mrázové a Martina Šimečka.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Natálie a Filip Taschlerovi při volném tanci na ME v Espoo.

Článek

Jistě, letošní šampionát ve finském Espoo je ovlivněn absencí ruských krasobruslařů, ale i tak je na brněnských rodácích, kteří se připravují v italské Egně pod vedením Mattea Zanniho, vidět, jak rostou.

Však po rytmickém tanci byli dokonce pátí a ve hře o medaili. Volným tancem si o příčku pohoršili. „Říkali nám po volné jízdě, že ráno na tréninku jsme byli agresivnější, a i trenérovi jsme přišli trochu svázaní. Možná jsme to mohli trochu víc napálit, ale myslím, že jsme se dokázali od myšlenek na medaili oprostit,“ vyprávěl třiadvacetiletý Taschler.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Natálie a Filip Taschlerovi při volné jízdě na ME.

Jeho o dva roky mladší sestra si po volném tanci nadšeně zapumpovala rukou, ale po oznámení známek jí ztuhl úsměv na rtech.

„Věděla jsem, že konec nebyl takový, jak jsme měli natrénovaný, ale jízdu jsem si užila a byla spokojená. Se známkami už ne, mrzelo nás, že nejsme v top pětce, ale pořád je to naše teprve třetí Evropa,“ připomínala. Češi také byli nejmladším párem v závěrečné rozjížďce.

Motivace k další práci tak mají dostatek, velká medaile je v jejich dlouhodobých snech. „Říkají nám, že máme balíček prvků skoro kompletní, jen se ho budeme snažit posouvat. Teď chystáme nové zvedačky, co ještě nikdo neviděl,“ avizuje Taschler, jemuž přípravu na šampionát zkomplikovala nemoc a teprve v neděli dobral antibiotika.

Už za necelé dva měsíce je čeká mistrovství světa v japonské Saitamě. „Nezastavujeme, jedeme,“ usmívá se tanečník. „Budeme se snažit o elitní desítku,“ přeje si jeho sestra.

Reklama

Související témata: