Hlavní obsah

Tanečníci Mrázkovi udrželi na MS 13. místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tanečníci Kateřina a Daniel Mrázkovi udrželi na krasobruslařském mistrovství světa 13. místo. Další čeští reprezentanti Natálie a Filip Taschlerovi si v Montrealu polepšili z osmnácté pozice po rytmickém tanci na patnáctou příčku. Společně tak pro Česko zajistili dvě účastnická místa i na příštím MS. Titul obhájili Američané Madison Chocková a Evan Bates.

Foto: Český krasobruslařský svaz/Jan Brychta

Kateřina a Daniel Mrázkovi, juniorští mistři světa.

Článek

Úřadující juniorští mistři světa Mrázkovi na svém premiérovém MS dospělých předvedli zatím životní volný tanec. Za své Labutí jezero dostali 115,23 bodu, což bylo o zhruba pět bodů lepší než na lednovém ME. „Jsme hrozně rádi, že se nám ta volná povedla. Když začínala sezona, byl rytmický tanec náš slabší, takže jsme mu věnovali i před Evropou víc pozornosti, ale tam pak přišla ta chybka ve volné jízdě, takže teď jsme se na volnou hodně soustředili,“ uvedl v tiskové zprávě dvacetiletý Mrázek.

„Před mistrovstvím světa jsme volnou hodně pilovali, abychom v ní získali jistotu, protože je náročnější. Máme před ní vždycky respekt z množství prvků, takže teď jsme šťastní, že se to povedlo, jak jsme chtěli,“ doplnila ho sestra. Společně byli po jedenácté příčce ve volném tanci blízko posunu na dvanácté místo, ale zůstali o šest setin bodu za Gruzínci Dianou Davisovou a Glebem Smolkinem.

Zkušenější Taschlerovi se na rozdíl od rytmického tance, kde vynechali zvedačku, vyhnuli vážnější chybě. Jejich výkon ve volném tanci rozhodčí odměnili 111,92 body, což byla o tři body nižší známka než na evropském šampionátu.

„Bylo to hodně emocionální a náročnější tím, jak jsme přemýšleli, jak k tomu programu po té včerejší chybě přistoupit. Jestli jsme náhodou v rytmickém tanci nebyli moc energičtí nebo kde byla ta chyba. Proto jsme si řekli body v programu, na které jsme se soustředili, a vyšlo to, takže jsme spokojení, jak jsme zajeli,“ komentovala Taschlerová program, který je jejich vzpomínkou na zesnulého otce. Osmému páru loňského MS to stačilo na posun pořadím o tři místa vzhůru.

Přesně to bylo při udržení pozice Mrázkových potřeba, aby měly dva české páry součet umístění nejvýše 28, což znamená dvě kvóty pro příští mistrovství světa. To bude hlavní kvalifikací pro zimní olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo a předzvěstí světového šampionátu 2026, který bude hostit Praha.

Světové zlato podruhé za sebou získali Chocková a Bates. Jejich vystoupení na motiv času za doprovodu skupiny Pink Floyd nebylo nejlepším volným tancem večera, ten předvedli Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier. Američtí krasobruslaři ale díky náskoku z rytmického tance uhájili první příčku o 2,52 bodu. Radovali se v Montrealu, kde trénují a který v rozhovoru na stadionu označili za svůj adoptivní domov.

Domácí Gillesová a Poirier se nejlepším volným tancem posunuli na stříbrnou pozici. Na stupních vítězů si ve srovnání s loňskem prohodili pořadí s Italy Charlene Guignardovou a Marcem Fabbrim. Evropští šampioni tentokrát skončili bronzoví.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu:
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Chocková, Bates (USA) 222,20
2. Gillesová, Poirier (Kan.) 219,68
3. Guignardová, Fabbri (It.) 216,52
4. Fearová, Gibson (Brit.) 210,92
5. Lajoieová, Lagha (Kan.) 208,01
6. Reedová, Ambrulevičius (Lit.) 200,96
...
13. MRÁZKOVÁ, MRÁZEK (ČR) 188,28
15. TASCHLEROVÁ, TASCHLER (všichni ČR) 180,17
23:00 muži - volná jízda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články