Hlavní obsah

Bauer bojoval o vítězství, nakonec skončil třetí

OBERSTDORF

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer si dojel ve skiatlonu Světového poháru v německém Oberstdorfu pro třetí místo. Úspěch našich reprezentantů na třicetikilometrové trati, z níž polovina se jela klasicky a druhá volně, podtrhl osmým místem Jiří Magál.

Článek

Po startu se lyžaři ve vedení často střídali, během třetího kilometru se pole závodníků začalo trhat a Bauer šel do čela. K němu se přidali Němec René Sommerfeldt a Švýcar Reto Burgermeister. Tři uprchlíci se okamžitě odpoutali, skupinu pronásledovatelů vedl Magál.

Vedoucí skupinka přezouvala s třicetivteřinovým náskokem. Na volném úseku i nadále držela vysoké tempo a navyšovala vteřiny. Bauer byl ve skupině stále velmi aktivní, ovšem tři kilometry před cílem jej na třetím místě soupeři zavřeli a v závěrečném stoupání před vjezdem na stadión se definitivně utrhli. Odsoudili tak Bauera ke třetí příčce.

Ve finiši nedal Sommerfeldt Burgermeisterovi šanci a dojel si pro prvenství.

Třetí z českých reprezentantů Milan Šperl obsadil 43. místo.

Risk s lyžemi vyšel

Podle osobního trenéra českého reprezentanta Miroslava Petráska ale Bauer neměl původně v plánu nasadit k trháku záhy po startu. "Jely mu fantasticky lyže a cítil se dobře, tak pole roztrhal a udělal hlavní krok k tomu, že poprvé v sezoně vystoupil na stupně vítězů," radoval se Petrásek v rozhovoru s ČTK.

Bauer se svým servismanem Vítem Fouskem při výběru lyží riskovali a vsadili na lyže s takzvaným mikrokontaktem, tedy bez mazání voskem. "A vyšlo to. Pak se správně rozhodl a udělal závod. Musím smeknout před tím, co předvedl," řekl Petrásek.

Rychlý úvod zaskočil JIřího Magálal. "Než jsem zareagoval, tak byli odjetý," řekl Magál. Pokusil se reprezentačního kolegu dojet, ale málem na to doplatil. "Ve druhém kole jsem strašně rupnul a myslel jsem si, že to neobjedu. Byl jsem vyloženě hotový a jsem rád, že jsem to do konce závodu 'uvisel'," oddechl si Magál, který před týdnem v La Clusaz obsadil šesté místo.

Skiatlon (15 k m klasicky+15 km volně)
1. Sommerfeldt (Něm.)1:16:02,9 hod.
2. Burgermeister (Švýc.)+ 2,8
3. Bauer (ČR)+ 7,5
4. Valbusa (It.)+ 39,6
5. Södergren+ 41,6
6. M. Fredriksson (oba Švéd.)+ 55,7
7. Filbrich (Něm.)+ 1:06,7
8. Magál (ČR)+ 1:08,4
9. Vittoz (Fr.)+ 1:38,3
10. Pankratov (Rus.)+ 1:38,7
...
43. Šperl (ČR)+ 5:46,4
Průběžné pořadí SP
1. Sommerfeldt668 b.
2. M. Fredriksson463
3. Angerer461
4. Teichmann (oba Něm.)442
4. Veerpalu (Est.)425
6. Södergren419
...
9. Bauer331
34. Magál108
38. Koukal80
103. Řezáč (oba ČR)12

Reklama

Související témata: