Hlavní obsah

Bauer si zvyká na tratě ve Vesci, v kopcích dostává zabrat

Nadšením nezářil. Tréninkový plán Lukáše Bauera po týdenním odpočinku zněl: lehké lyžování. Jenže na tratích ve Vesci umožňuje lehké sklouznutí leda tak prostor startu a cíle. „Nevadí mi, že nejsou okolo stromy, spíš bych uvítal víc středních pasáží, než ty stěny,“ říkal Bauer ve čtvrtek po dvou dnech tréninku v dějišti únorového mistrovství světa.

Článek

Bauer se vrátil k tréninku po zdravotní pauze, na přelomu roku se mu při Tour de Ski ozvalo v suchém mrazu ve Val di Fiemme astma. Český reprezentant nebyl v pořádku ještě na konci minulého týdne, na reprezentační soustředění do Liberce ale nakonec vyrazil.

„V úterý jsem byl znovu na kontrole a jak doktor Pilař (plicní specialista ze střešovické nemocnice), tak doktor Koldovský (lékař české reprezentace) usoudili, že se můj stav zlepšil a není nezbytně nutné zahájit léčbu. Mělo by se to upravit samo,“ uvedl po čtvrtečním tréninku v běžeckém areálu ve Vesci.

Před odjezdem do Bedřichova, kde reprezentace bydlí, měl nařízeno postavit lyže na týden do kouta a bílou stopu pustit z hlavy. Do plného tréninku by se měl vracet zvolna. „Po tom týdenním volnu mám naplánované lehké lyžování, což ale ve Vesci nejde. Kopce jsou prudké a i když to chce člověk jen tak objet, tak už to dá hodně zabrat. Ve středu jsem moc nadšený nebyl, ve čtvrtek už byly pocity lepší. Je dobře, že máme možnost si ve Vesci zalyžovat. Je dobré, aby tratě přešly do krve, což je důležité třeba při sjezdech,“ vyprávěl Bauer.

Sebevědomí neztratil

Z tratí v areálu pro šampionát ale zatím moc nadšený nebyl, chybějí mu táhlé kopce, stoupání na stromeček nemusí. „Člověk potřebuje delší dobu na to, aby si tratě oblíbil. Zprvu si každý všímá jen nepříjemných věcí a až postupem doby zjišťuje, že to není tak špatné. Nevadí mi, že nejsou okolo stromy, spíš bych uvítal víc středních pasáží, než ty stěny. Ale každý to bude mít stejné,“ uvědomuje si.

Ještě ale neví, jestli se zúčastní víkendových závodů FIS, při nichž chtějí reprezentační trenéři otestovat formu svých svěřenců. „Osobně jsem se tomu chtěl vyhnout, od Tour jsem nestál pořádně na lyžích. Nebojím se, že bych to neujel. Ale zase bych byl nerad naštvaný, že jsem zajel horší výsledek, než jsem sám chtěl,“ přemítal Bauer. Pokud nastoupí, tak k nedělnímu závodu na deset kilometrů klasicky.

Odmítá ale, že by zdravotní komplikace a horší výsledky nahlodaly jeho sebevědomí před mistrovstvím. „Nemyslím si, že mám sebevědomí dole. Spíš je to určitá nespokojenost s tím, jak lyžuji. Myslím, že mám na víc. Zatím mě něco brzdí v technice, potřebuji přenést formu do rychlosti. Ale že bych šel na start a bál se, to ne. Naopak se teď těším na Světový pohár do Otepää, tamní tratě mi sedí. Neberu to ale jako zlomový bod, nepojedu do Estonska s tím, že musím být na bedně a nic jiného,“ uzavřela největší medailová naděje českého lyžování pro Liberec.

Reklama

Související témata: