Hlavní obsah

Bauer vyhrál prolog Tour de Ski, ženám vládla Kuitunenová

Běžec na lyžích Lukáš Bauer zahájil Tour de Ski vítězstvím ve čtvrtečním prologu v Novém Městě na Moravě. Český reprezentant triumfoval na trati 4,5 kilometru klasickou technikou před Němcem Axelem Teichmannem a Norem Oddem-Björnem Hjelmesetem. Závod žen na tři kilometry vyhrála loňská vítězka Tour Virpi Kuitunenová z Finska.

Článek

Bauer na rozměklém sněhu proťal cílovou pásku o sekundu před Teichmannem, Hjelmeset zůstal pozadu o víc než tři sekundy. "Moc jsem tomu nevěřil, musím poděkovat celému servisu," prohlásil český závodník bezprostředně po doběhu v rozhovoru pro Českou televizi. Do závodu nastoupil s čerstvě obarvenými vlasy načerno. "Uvidíme, zda mi to přinese štěstí," dodal se smíchem.

Do elitní třicítky se vedle Bauera vešli také Martin Jakš, který obsadil 14. místo, a Martin Koukal, jenž doběhl sedmadvacátý. "Závod jsem rozjížděl rozumně, zrychlil jsem až ve druhé polovině. Pomohlo mi, že jsem se v nerovné stopě vyvezl za Němcem Filbrichem," uvedl Jakš. "Trochu jsem přepálil začátek a ke konci mi docházely síly. Výsledek pro mě ale určitě není špatný, i když zítřejší závod volnou technikou bude jistě příjemnější," doplnil Koukal.

Z českých závodnic nejlepší Hájková v páté desítce

V závodu žen doběhla za Kuitunenovou další Finka Aino Kaisa Saarinenová a třetí skončila Polka Justyna Kowalczyková. První tři ženy dělily v dramatickém závodu necelé dvě sekundy.Nejlepší z českých reprezentantek Eliška Hájková obsadila 41. místo.

Závod se vůbec nevydařil vedoucí ženě Světového poháru Astrid Jacobsenové z Norska, která doběhla na osmnácté pozici. Čtvrtá skončila druhá žena celkového pořadí SP další norská závodnice Marit Björgenová, vítězka loňského prvního závodu Tour de Ski.

"Nebylo to nejlepší vystoupení, nejsem v úplně top formě," prohlásila bezprostředně po závodu v rozhovoru pro Českou televizi Kuitunenová. "Ale nakonec musím být ráda, když jsem vyhrála, bylo to dobré představení," uvedla s úsměvem.

Norské běžkyně podle zpráv ze servisních týmů promazaly. "Ale i přesto se dostaly do popředí, vyrovnaly se s těžkými podmínkami," uvedl kouč českých žen Vladimír Pavlata.

Erbenová měla po viróze ke spokojenosti daleko

Hájková jako nejlepší Češka zopakovala svůj druhý nejlepší výsledek kariéry z letošního Kuusama. Nejzkušenější tuzemská běžkyně Helena Erbenová dojela na 49. pozici se ztrátou více než minutu na vítězku. "Spokojená vůbec nejsem, moc se to nepovedlo," řekla v cíli novinářům. Před Vánoci prodělala virózu, což se mohlo projevit. "Za normálních okolností by se mi ta trať líbila, ale teď jsem hrozně unavená, nesedlo mi to," prohlásila.

"Ze začátku holky nejely špatně, ale ke konci se to propadalo," komentoval výsledky svých svěřenkyň Pavlata. "Určitě to je pod očekáváním," dodal.

V sobotu pojedou ženy v Novém Městě závod na deset kilometrů volnou technikou s handicapovým startem podle výsledků dnešního prologu, muže čeká trať v délce 15 km.

Tour de Ski - Nové Město na Moravě
Muži - prolog 4,5 km
1. Bauer (ČR) 11:15,6, 2. Teichmann (Něm.) -1,0, 3. Hjelmeset (Nor.) -3,3, 4. Jauhojärvi (Fin.) -3,5, 5. Larsson (Švéd.) -4,9, 6. Svartedal (Nor.) -5,6, 7. Ljašenko (Rus.) -8,5, 8. Södergren (Švéd.) -10,6, 9. Dahl a Hetland (oba Nor.) oba -12,8, ...14. Jakš -15,5, 27. Koukal -24,9, 47. Magál -37,2, 57. Kožíšek (všichni ČR) -45,7.
Ženy - prolog 3 km
1. Kuitunenová 9:22,8, 2. Saarinenová (obě Fin.) -0,7, 3. Kowalczyková (Pol.) -1,9, 4. Björgenová (Nor.) -6,1, 5. Mischolová (Švýc.) -13,0, 6. Ivanovová (Rus.) -14,4, 7. Kallaová (Švéd.) -14,5, 8. Ročevová (Rus.) -14,8, 9. Ševčenková (Ukr.) -15,3, 10. Johaugová (Nor.) -15,8, ...41. Hájková -51,8, 45. Skalníková -56,4, 48. Janečková -1:00,2, 49. Erbenová -1:06,5, 53. Tolarová (všechny ČR) -1:29,1.

Reklama

Související témata: