Hlavní obsah

Bauera a spol. doprovázel na tréninku Superman

LIBEREC

Klíčový okamžik se blíží. Čeští běžci na lyžích absolvovali ve čtvrtek dopoledne poslední trénink před plánovaných útokem na medaili ve štafetě na 4x10 kilometrů. Již je jisté, že v pátek bude usilovat o stupně vítězů kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal. Napětí roste, atmosféra ale byla ve Vesci uvolněná a s běžci si část tréninku střihl i Superman.

Článek

V převleku za legendárního superhrdinu se do stopy postavil bronzový medailista ze štafety v Lahti a současný televizní komentátor Martin Petrásek, který se závodníky absolvoval jeden okruh. „Byla to vrácená sázka Lukáši Bauerovi. Byl jsem před klasickou patnáctkou trochu skeptik a řekl jsem mu, že když získá medaili, tak je Superman. A že mu jednoho taky ukážu,“ vyprávěl novinářům, jak celá akce vznikla.

Akce bratra reprezentačního trenéra přispěla k uvolnění atmosféry před páteční bitvou, bavili se závodníci i servismani. "Zpestření jsme přivítali, zítra nás čeká nejdůležitější závod," přitakal Lukáš Bauer. „Kluci v buňce byli takoví skleslí a když jsem tam vlétl s tím červeným pláštěm, tak se mohli počůrat smíchy,“ dopnil spokojený Petrásek a připustil, že se v běžeckém areálu happening možná nekonal naposledy. „Martin Koukal mi už říkal, že pokud bude medaile, tak chce vidět Tarzana oděného pouze v lístku,“ dodal se smíchem.

Štafetové úspěchy běžců na lyžích
ZOH Calgary 1988 – 3. místo (Nyč, Korunka, Benc, Švanda), MS Lahti 1989 – 3. místo (Švanda, Petrásek, Nyč, Korunka), SP 2006/07, Gällivare – 3. místo (Koukal, Bauer, Šperl, Magál), SP 2007/08, Davos – 1. místo (Jakš, Bauer, Šperl, Koukal), SP 2007/08, Falun - 3. místo (Jakš, Bauer, Magál, Koukal)

Kouč Miroslav Petrásek mezitím potvrdil sestavu, která o druhou medaili z mistrovství světa v Liberci bude usilovat. „Řešili jsme to ve středu večer s asistentem Václavem Korunkou a shodli jsme se, že sahat do sestavy, která vždy fungovala, je riskantní. Když brankář dostane jednou deset gólů, tak je potřeba ho stejně postavit znovu. Důvěra je důležitá,“ narážel na nepovedený sprint dvojic Martina Jakše, po němž na moment váhal, zda složení nepozměnit. Nakonec se rozhodl pro složení, které před rokem vystoupilo na stupně vítězů při štafetovém závodu SP ve Falunu.

Ideální scénář pátečního závodu je jasný. „Jakš má za úkol přivézt štafetu tak, aby byl v kontaktu. Nevadí, když mu ujede jeden dva soupeři. Je ale potřeba udržet kontakt na medailovou pozici. Lukáš by se měl pokusit pole roztrhat. Pak je to už na tom, s kým přijede a kdo se bude starat o tempo. Na klasice se bude útočit, nikdo si nechce přivézt do finiše Northuga. Švédové se budou snažit, Němci také nebudou chtít jít do finiše,“ věří Petrásek.

Strategickými pokyny ale své svěřence svazovat nehodlá. „Bavili jsme se o tom s Lukášem, ale jinak taktiku řešit nebudeme. Každý ví, co má dělat,“ doplnil český kouč. Petrásek cítí, že jeho tým má na to utnout dvacetileté čekání na medaili. Adeptů je ale mnoho. „Minimálně osm zemí,“ potvrdil.

Reklama

Související témata: