Hlavní obsah

Běžci najíždějí tratě ve Vesci, zatím ale jen ve zkrácené podobě

LIBEREC

Již od začátku týdne brousí česká reprezentace v běhu na lyžích tratě v areálu ve Vesci, kde se v polovině února odehraje běžecká část 47. mistrovství světa v klasickém lyžování. Zasněžený areál nabízí ideální podmínky, jedinou vadou na kráse je, že ještě nejsou upravené finální okruhy pro šampionát.

Článek

Kdo si chce vyzkoušet areál pro mistrovství světa, musí se připravit na náročný okruh s řadou těžkých stoupání a rychlých sjezdů s nebezpečnými zatáčkami, místo pro odpočinek na trati není. “Profil je hodně těžký, ale trať je pěkná, jsem spokojená,“ vyprávěla při čtvrtečním setkání s novináři jednička ženského běhu Kamila Rajdlová. „Tratě jsou hodně náročné, kopce dlouhé a těžké,“ přidal se Dušan Kožíšek.

Běžci se ve Vesci prohánějí po dvou okruzích v délce 2,5 km, při šampionátu bude jedno kolo o víc než kilometr delší. „Škoda, že tratě ještě nejsou v konečné podobě. Zatím je to trochu provizorium,“ zalitoval Martin Jakš. „Chtěl bych najet trať pro sprint, ale ta také ještě není úplně hotová,“ dodal sprinterský specialista Kožíšek, majitel bronzových medailí ze dvou posledních šampionátů.

Českému týmu tak zatím trénink ve Vesci pověstnou „výhodou domácího prostředí“ nebyl. „Neobjevil jsem žádné místo, které by bylo nějak speciální,“ podotkl Jakš. „Kritická místa se poznají až při závodě, snad nám pomůže Slavic Cup,“ připomněla Rajdlová víkendové závody FIS ve Vesci, jejichž tratě ale také nebudou mít podobu jako okruhy pro MS. „Další část oficiálních tratí by snad měla být dodělaná na začátku příštího týdne,“ věří kouč mužské reprezentace Miroslav Petrásek.

Bauer měl smíšené pocity 

Petrásek bude se svými svěřenci ve Vesci trénovat do středy, poté se tým přesune na Světový pohár do estonského Otepää. A český kouč může být po delší době spokojený, družstvo se po sérii zdravotních lapálií dává opět dohromady.

„Martin Jakš je v pořádku a o víkendu bude závodit, stejně jako Dušan Kožíšek. Martin Koukal odtrénoval všechno, aktuální stav otestujeme při Slavic Cupu. Lukáš Bauer strávil na tratích dva dny. Včera měl smíšené pocity, byl nešťastný, že se na tom moc lyžovat nedá, dnes už byl spokojenější. V neděli by ale neměl chybět na klasické desítce,“ uvedl Petrásek, jemuž momentálně chybí v sestavě jen nachlazený Aleš Razým.

Běžci podřizují úspěchu na libereckém šampionátu vše, kvůli přípravě ve Vesci vynechali i víkendový předolympijský test na tratích ve Vancouveru. „Nejede tam víc států. V kombinaci s Tour de Ski a mistrovstvím světa je to dost náročné. Samozřejmě nás mrzí, že tam nejsme. Na druhou stranu i na olympiádu do Salt Lake City jsme jeli bez próby a výsledky nebyly tak špatné,“ dodal Petrásek.

Reklama

Související témata: