Hlavní obsah

Bývalý trenér českých skokanů Jiroutek povede Francouze

Courchevel

Bývalý trenér českých skokanů na lyžích David Jiroutek povede od nové sezony mužskou francouzskou reprezentaci. Sedmačtyřicetiletý kouč podepsal v novém působišti dvouletou smlouvu do konce olympijské sezony 2021/22. Se svými svěřenci se poprvé sešel v pondělí v Courchevelu.

Foto: Břetislav Fiala

Jakub Janda a Lukáš Hlava (vpravo) během "suché" přípravy na SP v letech na lyžích v Harrachově. Vlevo tehdejší trenér David Jiroutek.

Článek

Francouzské skokany měl původně trénovat Rakušan Heinz Kuttin, ale v polovině května z ústní dohody couvl kvůli nabídce od německých sdruženářů. Úsek skoku a severské kombinace následně vypsal výběrové řízení a podle listu L'Équipe si z deseti nabídek vybral Jiroutka.

"Měl jsem rozjetých víc věcí, ale dvě kvůli 'koroně' nevyšly a tohle přišlo narychlo," řekl Jiroutek ČTK. V pondělí vyrazil na čtrnáctidenní kemp do Courchevelu, bez problémů projel autem Evropou a v úterý vedl první trénink.

Z Francouzů se v uplynulé sezoně představil v SP jen mladý Mathis Contamine, který se do žádného závodu nekvalifikoval. Jonathan Learoyd loni v létě dvakrát bodoval v Grand Prix. "O cílech jsme se zatím nebavili. Je potřeba vyhodnotit, na jaké jsou úrovni. Je to mladá skupina, nejstarší je dvacetiletý," podotkl Jiroutek.

Se svěřenci se baví anglicky, ale slíbil, že začne pracovat i na své francouzštině. "Teď mám na začátek překladatelku, shodou okolností je to spolužačka Kamily (Rajdlové, manželky) z gymnázia," uvedl Jiroutek.

"Je zvyklý na práci s nižším rozpočtem, jako je to u nás. Jeho svěřenci se už dostali na stupně vítězů ve Světovém poháru," řekl o Jiroutkovi časopisu Nordic šéf francouzských skokanů a sdruženářů Jérome Laheurte.

Bývalý skokan Jiroutek vedl český národní tým poprvé v letech 2009-14 a poté od roku 2018 do letošního ledna, kdy byl kvůli špatným výsledkům odvolán. Mezitím působil v Rusku.

Ve Světovém poháru bude Jiroutek dalším českým hlavním koučem u zahraničního výběru po Michalu Doležalovi, jenž trénuje silný tým Polska.

České skokany povede od příštího ročníku jako šéftrenér František Vaculík.

Reklama

Související témata: