Hlavní obsah

ČT popírá, že propustila spolukomentátorku Kocumovou

LIBEREC

Česká televize popřela informace, že odvolala z mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci spolukomentátorku Zuzanu Kocumovou. Podle čtvrtečních zpráv musela Kocumová skončit kvůli tomu, že nepřechylovala cizí ženská jména. Bývalá běžkyně na lyžích by však měla komentovat společně s Markem Svačinou nedělní závod mužů na 50 km volnou technikou.

Článek

"Česká televize má v Liberci nasmlouváno pět spolukomentátorů, kteří se na jednotlivých sportovištích střídají," uvedl v pátek mluvčí České televize Ladislav Šticha v tiskovém prohlášení. "Zuzana Kocumová bude komentovat v neděli."

"To samozřejmě není pravda, k tomu nemůžu říct nic jiného," reagovala běžkyně. Ve čtvrtek jí zástupci České televize oznámili, že má vrátit akreditaci a vystěhovat se z hotelu, kde jako členka týmu bydlela. Šéf sportovní redakce Otakar Černý jí prý dal výpověď, o níž informoval členy redakce elektronickou poštou.

V pátek ráno se Kocumová s Černým sešla. "Omluvil se mi za svou nepřiměřenou reakci a za to, jakým způsobem tu situaci řešil," řekla novinářům Kocumová. Požádal ji, jestli by mohla spolupracovat s Českou televizí i nadále.

Šance otevřít celospolečenskou diskuzi

Ve čtvrtek Černý odmítl záležitost s Kocumovou komentovat. "Není třeba to zdůvodňovat, nic k tomu říkat nebudu," odvětil na otázku, proč Kocumová skončila. "Závěr mistrovství bude komentovat Jeriová, to je všechno," řekl ve čtvrtek ČTK. Květa Jeriová-Pecková je rovněž bývalou běžkyní a medailistkou z olympijských her.

Česká televize připouští, že Kocumové bylo vytknuto, že nedodržuje sjednocené pravidlo o přechylování ženských jmen. "Vnímáme proto celou událost jako šanci otevřít celospolečenskou diskusi na téma přechylování ženských jmen," stojí v prohlášení ČT.

Kocumová, která svou aktivní kariéru musela ukončit kvůli nemoci už v jednadvaceti letech, v České televizi pracuje několik let. Komentovala mimo jiné olympijský triumf Kateřiny Neumannové v Turíně a po celou dobu své komentátorské kariéry ženská jména nepřechylovala.

Na otázku ČTK, zda ji Česká televize nasadila na nedělní maraton mužů proto, aby nemusela přechylovat ženská jména, se Kocumová jen usmála. "To radši nechám bez komentáře," uvedla. Mužské závody už v minulosti několikrát komentovala.

Reklama