Hlavní obsah

Dálkový běžec na lyžích Novák vyhrál FIS Marathon Cup

Chanty Mansijsk

Dálkový běžec na lyžích Petr Novák vyhrál poprvé v kariéře celkové pořadí FIS Marathon Cupu. Svůj triumf zpečetil sedmým místem ve finále série, UgraSki maratonu v ruském Chanty Mansijsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Petr Novák.

Článek

Novák se stal druhým českým běžcem, který FIS Marathon Cup ovládl. Před ním to dvakrát dokázal Stanislav Řezáč, ten byl nejlepší v letech 2005 a 2012.

Dvaatřicetiletý Novák absolvoval osm z devíti závodů FIS Marathon Cupu. Z vítězství se radoval v polském Biegu Piastow a třikrát dojel druhý. "Je to tam, celkové vítězství ve FIS Marathon Cupu!" radoval se Novák na sociálních sítích. Za celkový triumf získal odměnu 7400 eur, v přepočtu dvě stě tisíc korun.

V závěrečném ruském maratonu na 50 km bruslením v sibiřském Chanty Mansijsku dojel dvě minuty za vítězným Švýcarem Tonim Liversem. "Trápení, ale stačilo to na sedmé místo a prioritou bylo celkové vítězství," řekl Novák.

Jeho největší soupeř v boji o prvenství Francouz Benoit Chauvet dojel jen o dvě místa lépe, což karlovarskému běžci stačilo, aby uhájil vedoucí pozici a vylepšil loňské i předloňské čtvrté místo.

V příští sezóně by Novák rád pokračoval ve stejném scénáři závodů, ale více se zapojí i do prestižnější série Ski Classics. "Ale rád bych byl v týmu, který Ski Classics jezdí. S kým to bude, zatím nevím, ale nějaká jednání probíhají. Můj hlavní cíl pro příští rok je Vasův běh," řekl před startem v Rusku serveru skinordic.cz.

Reklama

Související témata: