Hlavní obsah

Do drsné Tour vyráží jako česká jednička. Na cílové rovince budu šťastná, těší se Nováková

Michal OsobaPrávo

Když do úterka trávila závěrečnou přípravu na Tour de Ski v italském Val di Fiemme, občas pohledem zavadila o sjezdovku Alpe Cermis, kde po osmi etapách v deseti dnech seriál vyvrcholí obývaným stoupáním. „Těším se, až budu nahoře na cílové rovince, tam budu šťastná,“ přiznává česká běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Petra Nováková v křesle pro průběžného lídra při SP v Kuusamu.

Článek

Především díky ní mají čeští příznivci při absenci rehabilitujících Lukáše Bauera a Evy Vrabcové-Nývltové komu fandit v bitvách s nejužší elitou i při desátém ročníku prestižního seriálu. Nikdo další z Čechů se zatím letos nedokázal výrazněji prosadit, byť třeba Martinu Jakšovi seriál tradičně sedí.

Tour de Ski v této sezóně nabírá na významu, neboť se nekoná olympiáda ani mistrovství světa. „Teď je vrcholem asi pro každého, o to cennější bude výsledek,“ hlásí dvaadvacetiletá Nováková.

Česká nominace
Muži: Martin Jakš, Petr Knop, Dušan Kožíšek
Ženy: Petra Nováková, Karolína Grohová, Sandra Schützová

Parádně měla Tour rozjetou už vloni. Ve švýcarském Münstertalu dojela v kvalifikaci sprintu devátá, sahala po životním výsledku, ale hned první odraz v rozjížďce znamenal zranění ramene a konec sezóny.

Vrátila se ve výborné formě, jejímž nejblyštivějším odrazem bylo šesté místo při skiatlonu v Lillehammeru. Při poslední předvánoční zastávce SP v Toblachu ale zase na body nedosáhla.

„Důležité je, aby člověk nebyl moc dlouho unesený z úspěchů, nebo zase špatný, když se tolik nedaří,“ ví aktuálně osmnáctá žena Světového poháru. „Kdybych se pohybovala celkově kolem patnáctého místa, byla bych moc šťastná, bude to hodně náročná Tour,“ ví Nováková.

Těší se na hromadné starty

Vloni se jel prolog a šest etap, letos osm etap bez prologu. Počasí donutilo organizátory k drobným úpravám, v Oberstdorfu vypadl skiatlon.

„To mě naštvalo, závod na dvakrát pět kilometrů by mi seděl. Ale aspoň se místo toho jede s hromadným startem, což mi vyhovuje, líp si pohlídám tempo. Při intervalových startech mám občas pocit, že všichni jedou moc rychle, tak já musím taky a pak se objeví krize,“ hlásí rodačka z Karlových Varů.

Kdyby jí snad hlavu v průběhu Tour zatěžoval tlak na roli české jedničky v seriálu, vyčistí si hlavu u učení. „Po volnějších Vánocích s ním musím začít, hned po Tour de Ski mě čekají zkoušky,“ hlásí studentka Vysoké školy chemicko-technologické, kterou před Vánoci potěšila cena rektora za vynikající propagaci školy v oblasti sportu.

Program Tour de Ski
LENZERHEIDE, 1. 1.: 13.25 sprinty volně, 2. 1.: 13.00 15 km klasicky žen s hrom. startem, 15.00 30 km klasicky mužů s hrom. startem, 3. 1.: 11.45 10 km volně mužů stíhačka, 13.20 5 km volně žen stíhačka
OBERSTDORF, 5. 1.: 14.30 sprinty klasicky, 6. 1.: 14.20 10 km klasicky žen s hrom. startem, 15.20 15 km klasicky mužů s hrom. startem
TOBLACH, 8. 1.: 11.30 10 km volně mužů, 13.30 5 km volně žen
VAL DI FIEMME, 9. 1.: 12.30 10 km klasicky žen s hrom. startem, 14.30 15 km klasicky mužů s hrom. startem, 10. 1.: 14.00 9 km volně žen stíhačka, 15.40 9 km volně mužů stíhačka
Přímé přenosy vysílá Eurosport.

Reklama