Hlavní obsah

Ekologů se ve sporu s pořadateli SP zastalo ministerstvo

Barbora SilnáPrávo

Do sporu zástupců Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory (CHKO JH) s pořadateli, kteří z vyšších poloh naváželi sníh do Vesce na závody Světového poháru v běhu na lyžích a severské kombinaci, vstoupilo i ministerstvo životního prostředí (MŽP). Ústy náměstka Františka Pelce se zastalo ekologů.

Foto: Ivo Dubský

Jizerská lyžařská magistrála v úseku Smědava - Kasárenská, z níž brali organizátoři SP sníh na trať ve Vesci.

Článek

„Vjezd nákladních vozidel a nakládací techniky mimo místní komunikace v chráněné krajinné oblasti je v rozporu se zákonem a Správa CHKO proto zahájit správní řízení v každém případě musí,“ sdělil Právu Pelc.

Upozornil rovněž, že organizátoři a firmy jimi objednané by na takovou činnost potřebovali výjimku schválenou vládou. „Ve které by byly stanoveny podmínky pro vjezd za účelem odběru sněhu. Takhle je to trochu jako na Divokém západě. Nemluvě o tom, že Správa CHKO na vše předem organizátory upozornila,“ dodal Pelc.

Dohody a povolení

Pořadatelé víkendového SP a šampionátu v příštím roce se hájí ústy mluvčího Zdeňka Soudného, že o situaci jednal tajemník organizačního výboru Jaroslav Honců s ředitelem Správy CHKO JH Jiřím Huškem. „Postupovali jsme podle dohody s panem ředitelem Huškem, navíc jsme měli povolení vlastníků pozemků, ze kterých jsme sníh odváželi,“ podotkl Soudný.

Tuto informaci ale Hušek, který je v Kanadě, Právu v pondělí zaslaném prohlášení popřel. „Organizátoři si byli dostatečně vědomi skutečnosti, že sběr sněhu v CHKO Jizerské hory, který není možný bez vjíždění nákladních automobilů a těžké techniky, podléhá regulaci zákona o ochraně přírody a krajiny. Podrobnou informaci obdržel zástupce organizačního výboru Jaroslav Honců na neoficiální konzultační schůzce s vedoucím Správy CHKO. To byl jediný kontakt organizátorů s ochranou přírody a jakákoli jiná tvrzení se nezakládají na pravdě,“ napsal.

Podle Soudného už zástupci organizátorů jednali v pondělí s pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kterým situaci vysvětlovali. „Bylo to jednání konstruktivní, zatím nemáme žádný závěr,“ zmínil Soudný.

Reklama

Související témata: