Hlavní obsah

Fill vyhrál předčasně ukončený sjezd v Kitzbühelu, Svindalovi ošklivý pád utnul sezónu

Kitzbühel
Aktualizováno

Italský lyžař Peter Fill ovládl na zkrácené trati slavný sjezd v Kitzbühelu, který byl z bezpečnostních důvodů po odjetí 30 závodníků předčasně ukončen. Na špatné podmínky na trati doplatil i lídr Světového poháru a disciplíny Nor Aksel Lund Svindal, který závod po ošklivém pádu nedokončil, v nemocnici podstoupil operaci zraněného kolene a sezóně pro něj skončila.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Aksel Lund Svindal utrpěl při sjezdu v Kitzbühelu vážné zranění kolene a sezóna pro něj skončila.

Článek
Fotogalerie

Překvapivý vítěz, jenž měl až dosud na kontě jediné vítězství ve Světovém poháru v kariéře, porazil o 37 setin sekundy Beata Feuze. Třetí skončil další Švýcar Carlo Janka.

Start závodu byl nejprve kvůli silnému větru a hustému sněžení o hodinu odložen. Během čekání sice ustaly srážky, vítr v horní pasáži trati ale nepolevil a pořadatelé proto rozhodli, že se bude startovat z nižšího stanoviště. Po nepříjemných pádech několika závodníků ale jury nakonec rozhodla sjezd po třiceti lyžařích ukončit.

Třiatřicetiletý Svindal upadl na slavné sjezdovce Streif po skoku přes Hausbergkante před levotočivou zatáčkou na travers. Skončil v ochranných sítích a měl krvavé zranění na nose, dokázal ale sám vstát a ze sjezdovky odjet. Do cílového prostoru ho dopravil skútr a kvůli podezření na zranění kolena poté zamířil na vyšetření do nemocnice. Lékaři pak vynesli nemilosrdnou diagnózu: přetržený zřížený vaz a utržený meniskus v pravém koleni.

Pohroma pro rakouský tým

Po stanovení diagnózy se Svindal na klinice Hochrum podrobil operaci a přišel o zbytek sezóny - plánovaná pauza se odhaduje na devět až deset měsíců. Tu měl přitom skvěle rozjetou - vyhrál sedm rychlostních závodů z devíti včetně pátečního superobřího slalomu na Hahnenkammu. Ve Světovém poháru získal náskok 107 bodů před svým velkým rivalem Rakušanem Marcelem Hirscherem, za nímž skončil v letech 2013 a 2014 druhý. Minulou sezonu musel vítěz SP z let 2007 a 2009 vynechat kvůli přetržené levé achillovce.

"Jezdit sjezd je vždycky riskantní. Jsem vděčný za to, že mi to v této sezóně tak dobře šlo, v takovém náročném sportu to není samozřejmost," citoval Svindala norský lyžařský svaz.

Slavný sjezd v Kitzbühelu byl dnes po odjetí třiceti závodníků z bezpečnostních důvodů kvůli zhoršující se viditelnosti ukončen. Před Svindalem spadli Rakušané Georg Streitberger a Hannes Reichelt, kteří si také přetrhli zkřížené vazy v pravém koleni. Už v trénincích na sjezd utrpěli zranění znamenající konec sezóny jejich reprezentační kolegové Max Franz a Florian Scheiber.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):
Muži - sjezd:
1. Fill (It.) 1:52,37,
2. Feuz -0,37,
3. Janka (oba Švýc.) -0,65,
4. Clarey (Fr.) -0,80,
5. Gisin (Švýc.) -1,06,
6. Kilde (Nor.) -1,22,
7. Kriechmayr (Rak.) -1,26,
8. Théaux -1,40,
9. Poisson (oba Fr.) -1,44,
10. Striedinger (Rak.) -1,46.
Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 11 závodů):
1. Svindal (Nor.) 436 b.,
2. Fill 291,
3. Fayed (Fr.) 238,
4. Reichelt (Rak.) 228,
5. Théaux 224,
6. Jansrud (Nor.) 213.
Průběžné pořadí SP (po 21 z 44 závodů):
1. Svindal 916 b.,
2. Hirscher (Rak.) 809,
3. Kristoffersen (Nor.) 671,
4. Jansrud 621,
5. Muffat-Jeandet (Fr.) 440,
6. Fill 430,
...97. Krýzl (ČR) 28.

Reklama

Související témata: