Hlavní obsah

Hledá se nová Samková. Jak si olympijská šampiónka vychovává nástupce

Praha

Nebývá zvykem, aby vrcholový sportovec v době své kariéry sám aktivně dohlížel na růst svých nástupců. Pro Evu Samkovou je to už několik let samozřejmost. Olympijská vítězka se svými trenéry objíždí kempy pro mladé snowboardkrosaře.

Eva Samková o kempech pro děti.Video: snownomads.cz

 
Článek

Akrobatické skoky po konci kariéry dalšího olympijského vítěze Aleše Valenty uvadly a v Česku se jim na vrcholné úrovni nikdo nevěnuje. Třiadvacetiletá Samková může mít ještě spoustu let ježdění před sebou, ale snowboardkros by měl v Česku přežít i po její rozlučce.

Kempy se pořádaly už v minulosti, po triumfu Samkové v Soči ale přišel nárůst zájmu mezi dětmi. „Rozhodli jsme se, že uděláme něco víc, než že budeme čekat na další Evu,“ popisuje kouč Marek Jelínek, jenž spolu s Jakubem Flejšarem vede Samkovou, reprezentaci i kempy, které probíhají letos na Dolní Moravě a na Lipně.

Sezónu po Soči olympijská vítězka ukončila dříve a vyrazila povzbudit snowboardkrosové talenty. „Jela jsem na dva kempy a napadlo mě, že bych vzala asi dvanáct dětí na ještě jeden výběrový,“ vypráví. Vybraným talentům navíc kemp zaplatila z prodeje sponzorské Toyoty Aygo.

Našli už šest reprezentantů

Samková zároveň mezi omladinou pookřála. „Já přitom obecně děti moc nemám ráda. Ale tak od tří let jsou docela funkční a je s nimi sranda. Hlavně se bavily se mnou úplně normálně, což moc dospělých nedokázalo, ti pořád řešili knírek a olympiádu,“ vzpomíná. „Jasně, občas mě taky štvou, tak si aspoň uvědomím, jak jsem musela sama štvát starší nebo rodiče,“ ví.

A efekt hledání „nových Samkových“ se rychle dostavil. „Máme v reprezentaci už šest závodníků, kteří prošli kempy, včetně Vendulky Hopjákové, která by na mistrovství světa měla jet s Evkou týmový závod o medaili. Přijela na kemp jako holčička, co se učila jezdit a teď je z ní Evy parťačka,“ těší Jelínka.

„Asi dva roky před olympiádou s námi jezdila na Dolní Moravě,“ vzpomíná Samková na první setkání s Hopjákovou. „Byly tam dvě Venduly a tahle spadla do brutálního bahna, tak jsme jí říkali šmucik Vendula,“ směje se Samková. „Ona jde do všeho naplno, nezažila jsem, že by někdy něco ulila,“ říká o své kolegyni z reprezentace.

Reklama

Související témata: