Hlavní obsah

Hvězdná Shiffrinová zvažuje i konec kariéry. Trápí ji klimatická změna

Levi/Praha

Dvojnásobná olympijská vítězka ve sjezdovém lyžování Mikaela Shiffrinová už v pouhých 26 letech přemítá o možném konci kariéry. Ne z důvodu zranění, poklesu výkonnosti či ztráty motivace, ale kvůli starostem o přírodu.

Foto: Sport-invest

Americká sjezdařka Mikaela Shiffrinová.

Článek

„Mám problém s tím, že náš sport vyžaduje spoustu cestování," vysvětlovala v online panelu své obavy z environmentálních dopadů spojených s kolotočem lyžařského Světového poháru před závodem slalomového SP ve finském Levi.

Uhlíková stopa, kterou zanechává cestování lyžařských týmů po světě, hvězdnou Američanku trápí především proto, že si všímá alarmujících signálů, které podle ní příroda vysílá. Jako příklad uvedla lesní požáry na americkém západním pobřeží či stále katastrofičtější zimní sněhové bouře v zámoří.

„Nejsem samozřejmě environmentální expert. Ale příroda nám říká, že už je super naštvaná," cituje rakouský server laola1.at rodačku z Colorada, která na startu sezony v Söldenu vybojovala jubilejní 70. vítězství ve Světovém poháru.

Shiffrinová po úvodním závodu v Rakousku odcestovala domů a nyní se vrátila znovu do Evropy. Slíbila ale, že příště zkusí vše naplánovat tak, aby co nejméně cestovala.

Nedávno v této souvislosti oznámil prezident FIS Johan Eliasch, že chce, aby se lyžování stalo prvním globálním sportem, který se stane klimaticky pozitivní. Zasazoval se o iniciativu ochrany deštného pralesa v Peru, která by měla vynulovat uhlíkovou stopu, kterou FIS produkuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články