Hlavní obsah

Jakš: Bylo jasné, že loňskou supersezónu bude těžké zopakovat

Po zdravotních patáliích už je znovu v plné přípravě na mistrovství světa v Liberci i Martin Jakš. Dvaadvacetiletý závodník ladí spolu s ostatními českými reprezentanty formu přímo v areálu ve Vesci, kde se již za pět týdnů rozhoří boje o medaile. „Podobný typ tratě mi vyhovuje, nevadí mi když je to nahoru dolů,“ hodnotil Jakš zatím nekompletně upravený areál.

Článek

Reprezentace ladí formu přímo na tratích ve Vesci, jak se adaptujete v areálu pro mistrovství světa?

Jsou tady dva okruhy, jeden pro klasiku, jeden pro bruslení. Každý má něco přes dva kilometry. To, co jsme zatím poznali, se mi líbí, doufám, že i ten zbytek bude zajímavý. Ve finální podobě na každé straně přibude další kilometr, kilometr a půl.

Dá se vesecký areál přirovnat k nějakému jinému?

Nenapadá mě, ke kterému jinému místu by se dal přirovnat. Jedno stoupání mi trochu připomíná estonské Otepää. Jinak je vidět, že je to zcela uměle vybudovaný areál, neuvědomuji si, kde by byly tratě na takhle otevřeném prostoru. Je to trochu matoucí, okolo nejsou stromy a člověk tak nevnímá rychlost. Jinak je ale trať pěkná a pokud nebude nějak zvlášť foukat, tak by neměl být problém. Mně osobně podobný typ tratě vyhovuje, nevadí mi když je to nahoru dolů.

Jak probíhal váš návrat po zdravotních potížích?

To bylo vcelku zajímavé... Po vysokohorském soustředění ve Schnalstalu, kde mě sklátily střevní potíže, jsem normálně pět dní trénoval a vypadalo to, že odjedu na Tour de Ski. Jenže se objevily problémy na průduškách a hodně jsem kašlal. To mě vyřadilo na poměrně dlouhou dobu a k tréninku jsem se vrátil až 30. prosince, kdy jsem začal jezdit doma na Šumavě, pak pár dnů na Božím Daru.

Kolik vám nemoc ubrala z formy?

Už je to vcelku dobré. Jen se ještě necítím úplně v pohodě na klasice, kde se nějak nemůžu porovnat technikou. Doufám, že se to zlepší spolu s tím, jak půjde forma nahoru.

Lukáš Bauer loni vládl, i vy jste měl ale fantastickou sezónu. Jak se vyrovnáváte s očekáváním novinářů i veřejnosti, že výsledky zopakujete?

Loňský rok byl překvapením i pro mě samotného. Bylo jasné, že letos bude ohromně těžké výsledky potvrdit. Po prvních světácích jsem byl docela spokojený a doufal jsem, že na Tour de Ski to půjde ještě trochu výš. Myslím, že letošní skladba závodů mně mohla sedět, a o to víc mě mrzelo, že jsem nemohl jet. Doufám, že se to zlepší.

Během minulé sezóny se vašemu týmu prakticky vyhnuly nemoci. Bylo něco jinak, že letos laborujete s virózami a jinými potížemi? 

Kdybychom věděli čím to bylo, tak to eliminujeme. Naši lékaři dělají všechno proto, abychom neonemocněli, jenže čím víc člověk trénuje, tím větší je riziko, že choroba přijde.

Nyní jste ale až na Aleše Razýma všichni v pořádku. Jaký bude program týmu do mistrovství světa?

O víkendu absolvujeme ve Vesci závody FIS, pak tam ještě pár dní budeme trénovat. Následovat bude Světový pohár v estonském Otepää, poté se budeme připravovat v Itálii, kde nás čeká i poslední závod před mistrovstvím světa. A pak už samotný šampionát.

O světové medaile budete bojovat doma. Berete to jako výhodu, nebo se spíš obáváte až příliš silného tlaku?

Kdybychom už nyní trénovali na hotových tratích pro mistrovství světa, tak by to určitě výhoda byla. Na druhou stranu je pravda, že domácí prostředí svazuje. Sám nevím, jak se s tím vyrovnám. Dřív jsem býval trémista, ale to je snad už za mnou.

Reklama

Související témata: