Hlavní obsah

Jakš doma uspíšil oslavu, ve Falunu chce skončit v desítce

Praha

Před rokem, když bojoval v olympijském Soči se štafetou, se Martinu Jakšovi narodila druhá dcera Dorotka. V den jejích prvních narozenin zamířil na vrchol letošní zimy, světový šampionát ve Falunu. „Oslavu s dortem jsme měli už v neděli, na cestu jsem dostal pusu,“ usmíval se osmadvacetiletý lyžař před odletem na sever.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Běžec na lyžích Martin Jakš na letišti v Praze.

Článek
Fotogalerie

S rodinou před šampionátem trávil víc času, než původně plánoval. Závěrečnou přípravu mu totiž zkomplikovala chřipka. „Vylítly mi teploty, jeden den jsem měl 39, pak jsem se z toho dostal, ale dozníval mi kašel. Aspoň to bylo relativně krátké,“ oddechl si po třídenním užívání antibiotik.

Super formu zatím necítí

Sám teď netuší, jak se na něm nemoc a výpadek projeví, generálku na šampionát v Östersundu vynechal. „Kdyby mě jen bolelo v krku a měl jsem kašel, řekl bych, že zásah nemusí být tak velký, ale horečky tělo oslabují. Z tréninku nemůžu říct, že bych se cítil v super formě,“ přiznával Jakš, jehož častá onemocnění přibrzdila už mnohokrát.

Jeho plán se ale nemění. Poprvé v kariéře chce na mistrovství světa do elitní desítky. „Kvůli tomu trénuju. Je hezké být třeba dvacátý na světě, ale cíl by měl být výš,“ říká odhodlaně Jakš, jehož čeká z individuálních startů skiatlon, patnáctka volně jako hlavní závod a padesátka klasicky.

Česká nominace na mistrovství světa
Běh na lyžích
Muži: Lukáš Bauer (37 let), Martin Jakš (28), Aleš Razým (28), Dušan Kožíšek (31), Jan Šrail (24), Jan Bartoň (24). Ženy: Eva Vrabcová-Nývltová (29), Karolína Grohová (24).
Skoky na lyžích
Muži: Roman Koudelka (25), Jakub Janda (36), Jan Matura (35), Lukáš Hlava (30 let), Viktor Polášek (17). Ženy: Michaela Doleželová (20), Barbora Blažková (17), Zdena Pešatová (16).
Severská kombinace
Miroslav Dvořák (27), Tomáš Portyk (18), Petr Kutal (26), Lukáš Rypl (23).

Reklama

Související témata: