Hlavní obsah

Janda - Ahonen: Šance podle Jaroslava Sakaly

Manfred StrnadSport.cz

Skokan na lyžích Jakub Janda patří k největším medailovým nadějím české výpravy na ZOH v Turíně. Jako vítěz nedávného Turné čtyř můstků se roli favorita vyhnout nemůže. Prestižní závod však měl ještě jednoho vítěze. Fina Janne Ahonena. Jak vidí Jandovy šance v souboji se zkušeným seveřanem Jaroslav Sakala, hvězda nedávné minulosti?

Článek

1. Závod na středním můstku: Můstek v Pragelatu má hodně moderní profil. Ten bude vyhovovat spíše Ahonenovi. Fin je silovější a má dynamičtější odraz než Janda.

2. Závod na velkém můstku: Jakub je lepší letec než Ahonen. Věřím víc Jandovi.

3. Psychika: Ahonen jede zřejmě na svou poslední olympiádu. Myslím si však, že to nebude prožívat. Vyhrál už spoustu závodů, třeba čtyřikrát Turné čtyř můstků. Na medaile má o jednu šanci víc než Jakub. Ten nemůže počítat s nadějí na cenný kov ve družstvech. Ahonen ví, že může pokazit individuální skoky a přesto si odvést třeba i zlato.

4. Vliv vysoké nadmořské výšky: Zejména na velkém můstku se projeví Jandovy mimořádně měkké kotníky. Ve vysoké nadmořské výšce roztáhne lyže ještě víc. Vysoká nadmořská výška mu může přinést výhod až pěti procent.

5. Síla družstva: Jasná výhoda Ahonena. Když mu nevyjde forma, je aspoň částečně nahraditelný. Souvisí to s psychikou.

Sakala hodnotí šance 1 - 10 body
JandaAhonen
Střední můstek69
Velký můstek98
Psychika79
Nadmořská výška74
Síla týmu710
Celkem3640

Reklama