Hlavní obsah

Jandovi to v létě skáče a hlásí: Na náš sport už jsem starý, ale do olympiády vydržím

Praha

Z ruského Nižného Tagilu se vracel dvacet hodin, ale úmorné cesty z Uralu rozhodně nelituje. Skokan na lyžích Jakub Janda vyhrál po osmi letech závod letní Grand Prix a před svojí rozlučkovou sezónou se bývalý vítěz Světového poháru dostává do formy.

Foto: SLČR

Skokan na lyžích Jakub Janda.

Článek

Stála tedy cesta do asijské části Ruska za to? V sobotu třetí místo, v neděli vítězství…

Ta cesta byla šílená. Nejprve jsme měli objednaný odvoz na letiště na čtvrtou hodinu a přijel ve tři čtvrtě na šest. Někteří kluci čekali už od tří, takže byl autobus úplně plný a někdo musel jet taxíkem. Pak jsme dlouho seděli v letadle, které mělo zpoždění, a v Moskvě jsme přebíhali letiště jako jedni z posledních. Ale určitě nelituju, byl to pěkný víkend.

Vám se v létě dařilo vyhrávat i závody Kontinentálního poháru, platí u vás úměra, že když je povedené léto, daří se i v zimě?

Neplatí. Léto je léto a zima je zima. Stejně člověk musí makat dál, mnohem důležitější jsou první závody v zimě. Ale pro psychiku jsou takové výsledky určitě povzbuzující.

Vedle vítězství vás ale ve finském Kuopiu potkal i pád, při němž jste si poranil koleno.

Byl jsem asi tři týdny bez tréninku, teprve pak jsem s ním lehce začal, ale nešlo to naplno. Potom jsem si zkusil skočit na můstku, dopadlo to dobře a týden nato už jsem závodil v Rusku, kde to taky vyšlo.

Ohlásil jste, že následující sezóna bude vaší poslední. Bylo to těžké rozhodnutí?

Podívejte, je mi pětatřicet, pro tenhle sport už jsem starý. Končit jsem chtěl už dávno, ale řekl jsem si, že do olympiády vydržím. Pokud se na ni nominuju, bude to moje poslední štace, takhle to chci dodržet. Žádné rozhodování, jestli pokračovat, prostě takhle jsem to oznámil.

Řekl jste si, že když vás čeká poslední rok, dáte do něj všechno?

Dá se to tak říct. Je fajn, že to skákání vypadá od začátku dobře. Kdyby se nedařilo, třeba bych to zabalil už po létě, takhle k tomu není důvod. Tak uvidíme, co přijde…

Loňská sezóna byla vaší asi nejhorší v kariéře. Co jste po ní změnil?

Vrátil jsem se ke starým věcem, k tréninku, jaký jsem měl v sezóně 2005/2006. Začal jsem zase skákat trochu jinak, mám jiné lyže.

Nelíbily se vám velké změny, jimiž skoky v posledních letech prošly, ať už se týkaly větrných přepočtů nebo těsnějších kombinéz. Jste rád, že letos se nic výrazně nemění?

Je to tak, každý rok se měnilo něco, co mi nesedělo, ani se to nedalo otestovat, člověk si musel zvykat. Letos je olympijský rok, tak žádnou zásadní změnu udělat nemohli.

Jde na vás nějaká nostalgie, když objíždíte dějiště závodů naposledy v kariéře?

Vůbec to nevnímám, tím si nezatěžuju hlavu. Život jde dál, nějaká nostalgie asi přijde, ale teď nemá smysl se ohlížet.

Co budete dělat, až zima skončí?

To je další věc, kterou se nezatěžuju. Během dalších tří měsíců si budu chtít najít práci, ale teď chci mít v hlavě jinačí věci.

Do Světového poháru se letos vrací váš vrstevník a dlouholetý soupeř Janne Ahonen. Věříte mu, že se vrátí zase do špičky?

Janne už se loučil několikrát a zase se vrátil. Já ho letos ještě nepotkal, ale po návratu je zase nejlepší z Finů, k tomu není co dodat. I když oni jsou v pasti se sponzory, mají velké problémy, v tom je může zvednout. Janne zatím nemá individuální medaili z olympiády, myslím, že hlavně kvůli ní se vrací.

Zmínil jste, že Ahonen se vracel na můstky několikrát. U vás to nehrozí?

U mě asi ne. Možná se někdy opiju v hospodě a chlapi mě vyhecujou, ať si ještě někdy zajdu skočit. Ale do Světového poháru bych se určitě nevracel.

Veteráni v SP 2012/13
Noriaki KASAI (Jap.)41 let24. místo
Martin SCHMITT (Něm.)35 let39. místo
Jakub JANDA (ČR)35 let62. místo

Reklama