Hlavní obsah

Ještě dvě jízdy, žádala Ledecká. Pro korunku pak spěchala na poslední chvíli

Praha

Podruhé za sebou letos vyhrála mistrovství světa, podruhé ovládla celkové hodnocení Světového poháru a stejně tak podruhé se stala Královnou bílé stopy. Dvaadvacetiletá Ester Ledecká byla v anketě Svazu lyžařů České republiky odměněna za parádní zimu, v níž získala zlato a stříbro při světovém šampionátu snowboardistů v Sierra Nevadě a na lyžích se blýskla i 13. místem při sjezdu Světového poháru v Ga-Pa.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ester Ledecká s korunkou pro vítězku ankety.

Článek
Fotogalerie

Vyhrát anketu dvakrát po sobě se povedlo naposledy před sedmi lety slalomářce Šárce Strachové, která letos po své poslední sezóně skončila v anketě druhá. „Těžko se různé výkony srovnávají, každý se snaží a všichni máme docela dobré výkony,“ přemítala Ledecká.

Jedno ocenění získala už minulý týden, kdy v italském Bormiu převzala Mezinárodní cenu Mattea Baumgartena pro lyžaře, kteří dokáží spojit vrcholový sport a studium.

Po nabité sezóně si dopřála jen krátké volno. „Navíc bylo trochu krkolomné. Měla jsem hodně školy i sponzorských akcí. Během sezóny se snažím je omezit na minimum, abych se nerozptylovala, teď jsem to musela dohnat,“ vysvětlovala.

Těšila se na trénink

Jako hyperaktivní dívka se navíc rychle vrhla do přípravy v podobě kickboxu a plážového volejbalu. „Už jsem se těšila, až se to zase rozjede. Jsem s pohybem svázaná, tak se stejně dřív nebo později zvednu a jdu něco dělat,“ neskrývala. K tomu přidává dvakrát denně cvičení na záda, s nimiž měla potíže zejména během olympijské sezóny 2013/2014.

Její tréninkový zápal stál i za tím, že na vyhlášení přijela z testování na ledovci Kaunertal na poslední chvíli. „Vstávala jsem ve čtyři ráno a chtěla ještě dvě jízdy, to byl asi důvod, proč jsme tu tak pozdě. Navíc jsme chytli hroznou dopravní kalamitu,“ říkala omluvně.

Na rozdíl od zimy, kdy se zpravidla skrývá v kombinéze, odhalila ramena. Na pódiu dostala korunku, usedla na trůn a končila v rukou siláků.

V nové sezóně bude v jejím lyžařském týmu kouče Tomáše Banka častěji doplňovat i jeho bratr a bývalý úspěšný sjezdař Ondřej. „Přidá se na pár přípravných ledovců, už teď jsme pilovali techniku a jsem hrozně ráda, že ho mám. Pomalu se oťukáváme a víme, co na druhého platí,“ ujišťovala.

Anketa Král bílé stopy 2017 o nejlepšího lyžaře a snowboardistu Svazu lyžařů České republiky (SLČR):
Celkové pořadí:
1. Ester Ledecká (snowboarding a sjezdové lyžování) 34 b.
2. Šárka Strachová (sjezdové lyžování) 12
3. Eva Samková (snowboarding)
a Viktor Polášek (skok na lyžích) oba 1
Trenér roku:
Marek Jelínek (Samková)
Junior roku:
Viktor Polášek (skok na lyžích)
Akrobatické lyžování:
Andrea Zemanová (skikros)
Alpské disciplíny:
Šárka Strachová
Běh na lyžích:
Kateřina Smutná
Severská kombinace:
Tomáš Portyk
Skok na lyžích:
Roman Koudelka
Snowboarding:
Ester Ledecká
Travní lyžování:
Martin Barták
Síň slávy:
Jan Weisshäutel st.

Reklama

Související témata: