Hlavní obsah

Klaebo a Sundlingová ovládli sprint na MS, Češi jeli čtvrtfinále

Oberstdorf/Praha
Aktualizováno

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo jako první muž v historii obhájil titul mistra světa ve sprintu. Mezi ženami poprvé zvítězila Švédka Jonna Sundlingová. Čeští reprezentanti Tereza Beranová, Ondřej Černý, Michal Novák a Luděk Šeller vypadli ve dvanáctistupňovém teplu v německém Oberstdorfu shodně ve čtvrtfinále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jonna Sundlingová triumfovala ve sprintu na MSVideo: sntv

 
Článek

Šestadvacetiletá Sundlingová ukončila na trati dlouhé 1200 metrů klasicky kralování Maiken Caspersen Fallaové. Norská šampionka z minulých dvou šampionátů tentokrát dojela druhá, bronz získala Slovinka Anamarija Lampičová.

Muži jeli 1500 metrů a Klaebo vyhrál všechno - suverénně kvalifikaci, čtvrtfinále i finále, které se proměnilo v triumf Norů. Stříbro bral Erik Valnes a bronz Haavard Solaas Taugböl. Rus Alexander Bolšunov skončil čtvrtý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Švédská běžkyně na lyžích Jonna Sundlingová

Novák na postup nedosáhl

Novák, jenž byl v této sezoně Světového poháru dvakrát ve sprintu devátý, najížděl ve čtvrtfinále do cílové rovinky z šestého místa v kontaktu se soupeři, ale ve finiši na postup nedosáhl a byl pátý. Na stejné pozici skončil ve své rozjížďce Šeller, ale daleko za místy v semifinále. Novák v konečném pořadí obsadil 23. místo, Šeller byl o příčku horší.

Klaebo vyhrál sprint na MS

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Nadějně jel jednadvacetiletý Černý. Před druhým stoupáním dokonce vedl, ale zezadu se před něj tlačil v úzkém místě De Fabiani. Ital při manévru spadl a srazil na kolena i českého běžce. Černý tak dojel pátý a celkově byl jednadvacátý.

Start až na třetí pokus

Ve čtvrtfinále s Beranovou se nezvykle komplikoval start a povedl se až na třetí pokus. Češka jela na chvostu a díky pádu Finky Mantintalové z čela rozjížďky i chybě Rusky Sorinové skončila čtvrtá, celkově pak dvacátá. Už v kvalifikaci skončila trochu nečekaně Kateřina Janatová a také Petra Hynčicová, Petra Nováková a Jan Pechoušek.

Nejlepším českým výsledkem ve sprintu na MS je pátá příčka Martina Koukala z Val di Fiemme 2003. Aleš Razým skončil v Liberci 2009 o příčku horší.

Sundlingová odjela finále stylem start - cíl. Zkušená Fallaová si pro pátou medaili ze sprintu na MS v řadě a zároveň první stříbro dojela s odstupem 2,32 vteřiny.

Lídr Světového poháru Bolšunov se snažil finále rozjet ve vysokém tempu, ale Norové se ho udrželi a rozhodli ve stoupání před finišem. V cílové rovince pak nedal favorizovaný čtyřiadvacetiletý Klaebo krajanům šanci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):
Běh:
Sprint klasicky: Muži (1,5 km):
1. Klaebo 3:01,30
2. Valnes -0,66
3. Taugböl (všichni Nor.) -0,80
4. Bolšunov -5,92
5. Usťugov (oba Rus.) -17,41
6. Svensson (Švéd.) -20,49
... 21. Černý
23. Novák
24. Šeller, v kvalifikaci
41. Pechoušek (všichni ČR).
Ženy (1,2 km):
1. Sundlingová (Švéd.) 2:36,76
2. Fallaová (Nor.) -2,32
3. Lampičová (Slovin.) -2,35
4. Hagströmová (Švéd.) -3,94
5. Stensethová -7,31
6. T. U. Wengová (obě Nor.) -10,76
...20. Beranová, v kvalifikaci
32. Janatová
35. Hynčicová
46. Nováková (všechny ČR)

Reklama

Související témata: