Hlavní obsah

Ledecká ve finále sedmá, celkově urvala třetí místo ve sjezdu. Shiffrinová uniká Vlhové

Aktualizováno

Ester Ledecká ve finálovém sjezdu lyžařského SP v Courchevelu skončila sedmá, v celkové klasifikaci disciplíny je třetí. Malý globus za sjezd má Italka Sofia Goggiaová. Američanka Mikaela Shiffrinová si upevnila vedení v celkové klasifikaci seriálu, když dnes triumfovala. Její rivalka Petra Vlhová ze Slovenska byla šestnáctá, připsala si nulu a ztrácí už 156 bodů. Ve čtvrtek se jede superobří slalom. Celkem do konce seriálu zbývají tři závody.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká po sjezdu v Courchevelu.

Článek
Fotogalerie

O druhé místo v závodu se o desetinu za Shiffrinovou podělily Rakušanka Christine Scheyerová a Švýcarka Joana Hählenová, které jely rychleji než Ledecká jen o osmnáct setin.

"Se sedmým místem jsem hrozně spokojená. Bylo to hodně našlapané, byly jsme vyrovnané a všechny holky jely dost rychle," řekla šestadvacetiletá Ledecká v nahrávce pro média. "Jsem ráda, že jsem se sedmým místem v celkovém hodnocení sjezdu Světovéjho poháru posunula na třetí místo. To byl jeden z cílů závodu, takže jsem jsem ráda, že se mi to povedlo."

Ledecká vyrazila na trať Eclipse s číslem jedna. Na startu si odfoukla, odrazila se a za 7,33 vteřiny svištěla stovkou. Zvládla náročné skoky, držela dobrou linii, ale v závěru se nevyhnula drobné chybě. V cíli měla čas 1:27,28 minuty a usadila se do křesla vedoucí závodnice.

Českou hvězdu sice neporazily favorizované olympijská vítězka Corinne Suterová ze Švýcarska ani Goggiová, kterou Ledecká v cílovém prostoru objala, ale počtvrté v řadě se v SP na stupních vítězů ve sjezdu neudržela, byť ztratila na elitní trojici jen minimum.

V hodnocení sjezdu nasbírala Ledecká 339 bodů a v boji o třetí místo porazila Rakušanku Ramonu Siebenhoferovou o pouhých osm bodů. Ledecká zaznamenala svůj druhý nejlepší výsledek v hodnocení sjezdu v kariéře, předloni byla celkově druhá.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Američanka Mikaela Shiffrinová po vítězné jízdě s přítelem, norským sjezdařem Aleksanderem Aamodtem Kildem.

Goggiaová vyhrála hodnocení sjezdu stejně jako loni a v roce 2018. "Byla to bláznivá sezona jak na horské dráze. Nejprve jsem byla neporazitelná, po pádech jsem ztratila sebejistotu, ale vrátila jsem se a dnes je velký den," řekla vítězka čtyř z devíti sjezdů sezony.

Shiffrinová navázala na úspěšné tréninky ve Francii a dosáhla na 74. vítězství v SP v kariéře, ale teprve třetí ve sjezdu. V cíli dostala polibek od svého přítele Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, který o pár hodin dříve vyhrál hodnocení sjezdu mezi muži.

Ve čtvrtek se jede v Courchevelu superobří slalom i s Ledeckou. Po pátečním závodu smíšených družstev jsou o víkendu na pořadu v Méribelu technické disciplíny.

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):
Ženy - sjezd:
1. Shiffrinová (USA) 1:27,00
2. Scheyerová (Rak.)
a Hählenová obě -0,10
4. Gisinová -0,14
5. Gutová-Behramiová (všechny Švýc.) -0,16
6. Mowinckelová (Nor.) -0,22
7. Ledecká (ČR) -0,28
8. Miradoliová (Fr.) -0,38
9. Nuferová (Švýc.) -0,43
10. Curtoniová (It.) -0,59
Konečné pořadí sjezdu (po 9 závodech):
1. Goggiaová (It.) 504
2. C. Suterová (Švýc.) 407
3. Ledecká 339
4. Siebenhoferová 331
5. Puchnerová (obě Rak.) 296
6. Mowinckelová 274
Průběžné pořadí SP (po 34 z 37 závodů):
1. Shiffrinová 1345
2. Vlhová (SR) 1189
3. Brignoneová (It.) 955
4. Goggiaová 873
5. Gisinová 774
6. Hectorová (Švéd.) 742
...
17. Ledecká 425
56. Dubovská (ČR) 124
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.