Hlavní obsah

Liberec odpočítává poslední hodiny do zahájení MS

LIBEREC

Již jen něco málo přes padesát hodin zbývá do zahájení 47. mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. A zatímco severní Čechy zasypávaly v pondělí další přívaly sněhu, organizátoři dolaďovali poslední detaily. „O víkendu jsem absolvovala kompletní prohlídku všech částí mistrovství a mohu prohlásit, že jsme připraveni,“ prohlásila spokojeně prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.

Článek

Organizátoři mistrovství se po zkušenostech při loňské generálce modlili za sníh, současná nadílka jim ale paradoxně přidělává starosti. „Přípravy to ztěžuje, ale buďme za to rádi. Například mně osobně vadilo, když byl na trati čerstvý sníh, ale to je čistě otázka vkusu. Sněhová nadílka k zimě patří,“ podotkla Neumannová při pondělním setkání s novináři v hlavním tiskovém středisku v těsném sousedství Tipsport Arény, kde ve středu proběhne slavnostní zahájení korunované koncertem Deep Purple.

Na hlavním Benešově náměstí probíhají poslední úpravy prostoru pro medailové ceremoniály, které každý večer doprovodí kulturní program, připravené jsou už rovněž stánky s občerstvením. Městem se hemží skupiny dobrovolníků, kteří využívají volné chvilky k prohlídce severočeské metropole.

Poklidná atmosféra v libereckém centru zatím nenaznačuje, že zde bude již za dva probíhat nejvýznamnější sportovní událost v České republice. Omezená je však již doprava a policisté a pracovníci organizačního výboru hlídkující u uzavírek a trpělivě vysvětlují, kudy kam. Zaplněné nejsou ani všechny ubytovací kapacity. Organizátoři registrují ještě 300 volných pokojů, které se rozhodli nabízet se slevou. Podrobnosti najdete na www.liberechotels.com.

Neumannová se těší na Bauera, ženy i "kombiňáky"

Stále běží i prodej vstupenek, kterých bylo dosud prodáno asi 40 procent. Organizátoři nicméně věří, že se naplní jejich očekávání a závody na Ještědu a Vesci budou mít úroveň odpovídající mistrovství světa. "Cítíme zvýšený zájem," potvrzuje Neumannová.

Sama dvojnásobná světová šampiónka a olympijská vítězka z Turína podle svých slov nebude chybět na žádném závodu, nejvíc se ale těší na páteční klasickou patnáctku, kde se očekává útok na medaili od Lukáše Bauera, probuzené české sdruženáře a nevynechá samozřejmě ani klání svých bývalých kolegyň. "Pořád se mezi nimi tak nějak vidím," poznamenala s nostalgií v hlase Neumannová.

Abeceda zajímavostí libereckého šampionátu
Akreditace - Během šampionátu bude vydáno celkem 20 000 akreditací, na něž padne 160 kilogramů papíru a jejich vyrobení zabere 50 tisíc minut.
Dobrovolníci - V Liberci pomáhá s přípravou mistrovství celkem 800 dobrovolníků, nejstaršímu je 87 let a nejvzdálenější destinací, odkud se přijelo na sever Čech pomáhat z amerického Portlandu.
Doping - V průběhu mistrovství bude provedeno 420 odběrů krve, vzorky budou sváženy jednou za dva dny do Německa, kde budou vyhodnoceny.
Doprava - Organizátoři využívají 15 mikrobusů, 12 osobních vozů, 4 limuzíny a 30 autobusů, při přepravě akreditovaných osob bude najeto na 500 000 kilometrů. Po Liberci bylo rozmístěno 1600 značek upravujících provoz.
Informační technologie - Pořadatelé pro potřeby mistrovství použijí 470 vysílaček, 1354 IP televizí, 97 počítačů, 72 notebooků a 112 tiskáren. Bylo nataženo více než 486 km kabelů optických a datových kabelů.
Ještěd - Ve skokanském areálu se podílí 70 osob na úklidu sněhu, dalších 70 pracovníků upravuje samotný můstek. Pro schodiště na sjezdovce bylo potřeba 250 tun oceli.
Medaile - Rozdáno bude dvacet sad medailí, které ale zatím v Liberci nejsou. Do dějiště šampionátu je přiveze činovník FIS Ulrich Wehling.
Média - Organizátoři akreditovali 1477 zástupců médií, což je víc než sportovců.
Oblečení - Pro potřeby organizátorů bylo rozdáno přes osm tisíc kusů oblečení.
Sníh - V areálu ve Vesci je momentálně 130 tisíc m3 sněhu, jehož příprava zabrala celkem 600 hodin. Na Ještědu je 12 tisíc kubíků sněhu, další sníh je v deponicích - v Albrechticích 16 tisíc m3, v Bedřichov 4 tisíce m3.
Sport - Na MS je přihlášen rekordní počet zemí (61) a rekordní počet závodníků (660). Nejpočetnější tým má Rusko - 35 závodníků a 40 členů doprovodu. Poprvé v historii se představí skokanky na lyžích (42 závodnic z 13 zemí světa). Nejmladší závodnicí MS je česká skokanka Natálie Dejmková (12 let). Všichni závodníci ujedou na cestě do Liberce celkem 225 tisíc km.
Vlajky - Pro účely šampionátu je potřeba celkem 330 vlajek.
Zdravotní péče - Při šampionátu bude k dispozici 8 lékařů, 10 sester, 4 sanitní vozy, 8 hlídek Horské sužby. Zdravotníci budou k dispozici během šampionátu celkem 5472 hodin.

Reklama

Související témata: